Ένας οδηγός τρομοκρατίας από ανώνυμο συγγραφέα έχει σημάνει το συναγερμό στις γερμανικές αρχές. Πέρα από συμβουλές για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, το βιβλίο παρέχει επίσης συμβουλές για το πώς να ξεγελάσει κάποιος την αστυνομία, πώς να κόβει την ενέργεια από την πηγή της και πώς να σταματά τρένα…

Ads

Τη δεκαετία του ’70, κάθε εξτρεμιστική ομάδα που σεβόταν τον εαυτό της διέθετε ένα αντίγραφο του «Τσελεμεντέ του Αναρχικού», ένα εγχειρίδιο συνταγών για την Παρασκευή «σπιτικών» εκρηκτικών και διαφόρων στρατηγικών. Σήμερα, το νέο εγχειρίδιο για τη διεξαγωγή αντάρτικου πόλεως με τον τίτλο «Πρίσμα» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, εγείρει ανησυχίες στις γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το νέο βιβλίο που δεν υπογράφεται από κάποιον συγγραφέα περιλαμβάνει συμβουλές οργάνωσης και διεκπεραίωσης επιθετικών ενεργειών και σαμποτάζ, καθώς και οδηγίες κατασκευής διαφόρων ειδών εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και ειδικών γάντζων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σταματήσεις την πορεία ενός τρένου. Το βιβλίο περιγράφει επίσης τεχνικές διακοπής ενέργειας, ενώ αρκετά κεφάλαια είναι αφιερωμένα σε ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία, περιγράφοντας αναλυτικά πως αντάρτες πόλεων μπορούν να καλύψουν τα ίχνη τους.

Εισαγγελείς του Βερολίνου έχουν ξεκινήσει έρευνα πάνω στο εγχειρίδιο, το οποίο κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο σε Αμβούργο, Βερολίνο και στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Σύμφωνα με τον Hans-Werner Wargel, επικεφαλής του παραρτήματος του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, «το βιβλίο ενδέχεται να ενισχύσει την –ήδη υψηλή- προδιάθεση των νέων εξτρεμιστών να προχωρήσουν σε επιθετικές ενέργειες. Το εν λόγω έγγραφο προτρέπει τους εξτρεμιστές να διαπράξουν εγκλήματα αγνώστου μέχρι σήμερα επιπέδου σχολαστικότητας και επαγγελματισμού».

Ads

Πέρα από το εγχειρίδιο, η γερμανική κυβέρνηση και οι υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν και για τη γενικότερη «αναγέννηση της βίας» στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, το 2009 τα ποσοστά εγκληματικότητας από εξτρεμιστικές ομάδες αυξήθηκαν κατά 53%, με την αστυνομία να καταγράφει 1.822 επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στις επιθέσεις αυτές περιλαμβάνονται οι εμπρησμοί εκατοντάδων αυτοκινήτων στο Βερολίνο, μια επίθεση προσώπων με καλυμμένα πρόσωπα κατά αστυνομικού τμήματος στο Αμβούργο τον περασμένο Δεκέμβριο και μια επίθεση κατά οχημάτων που ανήκαν στις ένοπλες δυνάμεις που προκάλεσε την καταστροφή από πυρκαγιά εξοπλισμού αξίας 3,7 εκατομμυρίων ευρώ.