Να εκφοβίσει τους επιστήμονες και να αποκρύψει τα αποδεικτικά στοιχεία για την καρκινογόνο δράση του γνωστού ζιζανιοκτόνου της, προσπαθεί εδώ και καιρό η εταιρεία Monsanto, όπως ισχυρίστηκε ο δικηγόρος στην αγωγή – ορόσημο εναντίον της πολυεθνικής εταιρείας.

Ads

Ο δικηγόρος Brent Wisner παρουσίασε εσωτερικά emails της Monsanto, από τα οποία προκύπτει ότι η αγροχημική εταιρεία απέρριπτε τις επικριτικές έρευνες και τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ενώ ταυτόχρονα προωθούσε ευνοϊκές αναλύσεις για τα προϊόντα της.

«Η Monsanto πολέμησε τους ανεξάρτητους ερευνητές. Πολέμησε την επιστήμη», είπε χαρακτηριστικά ο Brent Wisner, μιλώντας σε μια γεμάτη δικαστική αίθουσα στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Wisner εκπροσωπεί τον DeWayne Johnson (γνωστό και ως Lee) από την Καλιφόρνια, ο οποίος πάσχει από καρκίνο σε τελικό στάδιο. Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Guardian, ο DeWayne Johnson, πρώην σχολικός φύλακας και πατέρας τριών παιδιών, είναι ο πρώτος άνθρωπος που οδηγεί τη Monsanto σε δίκη με την κατηγορία ότι τα χημικά συστατικά του φυτοφαρμάκου Roundup συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ασκήσει παρόμοιες διώξεις στις ΗΠΑ.

Διαβάστε σχετικά: Η αρπαγή της σοδειάς της Βαντάνα Σίβα

Ads

Ως επιστάτης ενός σχολείου στο Σαν Φρανσίσκο, ο Johnson ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου Roundup σε διάφορες εκτάσεις, ερχόμενος συχνά σε επαφή με την ουσία.  Το 2014, σε ηλικία 42 ετών, ο Johnson διαγνώστηκε με λέμφωμα non-Hodggkin (NHL). 

image
Ο DeWayne Johnson

Από την πλευρά της Monsanto, ο δικηγόρος της George Lombardi υποστήριξε ότι «τα επιστημονικά στοιχεία ότι τα προϊόντα που περιέχουν γλυφοσάτη δεν προκαλούν καρκίνο και δεν προκάλεσαν τον καρκίνο του κύριου Johnson είναι συντριπτικά».

Η υπόθεση θεωρείται σημαντική και για μελλοντικές αγωγές, επειδή το δικαστήριο επέτρεψε στην πλευρά του ασθενή να παρουσιάσει επιστημονικές εκθέσεις και επιχειρήματα των ειδικών.   

Η γλυφοσάτη, βασικό συστατικό του Round Up, είναι το πιο διαδομένο παρασιτοκτόνο παγκοσμίως από το 1974, από τότε που η Monsanto το παρουσίασε ως το απόλυτο τεχνολογικό επίτευγμα που θα μπορούσε να σκοτώσει σχεδόν κάθε ζιζάνιο στις καλλιέργειες, χωρίς να βλάψει τον άνθρωπο ή το περιβάλλον. Ωστόσο ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες και δεδομένα από όλο τον κόσμο άρχισαν να συσσωρεύονται, παρουσιάζοντας μια ανησυχητική εικόνα.

Μάλιστα, το 2015, η υπηρεσία αντικαρκινικών ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (IARC) κατέταξε τη γλυφοσάτη ως «πιθανή καρκινογόνα ουσία» για τους ανθρώπους.

Τα παρασιτοκτόνα Roundup που περιέχουν γλυφοσάτη χρησιμοποιούνται σε 100 διαφορετικά είδη καλλιεργειών και σε τουλάχιστον 130 χώρες. Ίχνη γλυφοσάτης έχουν βρεθεί σε τροφές, πηγές νερού ακόμη και στα ούρα εργατών γης. Γι΄ αυτούς τους λόγους κι ύστερα από έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως, ορισμένες χώρες έχουν εισαγάγει κανονισμούς που απαγορεύουν ή περιορίζουν πλέον την πώληση και τη χρήση της ουσίας.

Παρουσιάζοντας τα εσωτερικά εταιρικά έγγραφα και ηλεκτρονικά μηνύματα ο δικηγόρος του Johnson αποκαλύπτει το «σκοτεινό» παρασκήνιο. Σε ένα από τα e-mail αναφορικά για τα στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνο με τη γλυφοσάτη, η επικεφαλής της προστασίας προϊόντων της Monsanto, Donna Farmer, φέρεται να ρωτά τους συναδέλφους της «πως θα αντεπιτεθούμε σε αυτό;». Σε άλλο e-mail της, η Farmer έδινε οδηγίες στους υφιστάμενούς της για τον τρόπο που έπρεπε να μιλούν πλέον δημοσίως για το προϊόν.

image

«Δεν μπορείτε να λέτε ότι το Roundup δεν προκαλεί καρκίνο» έγραφε χαρακτηριστικά, με τον δικηγόρο της Monsanto να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη φράση έχει απομονωθεί και είναι εύκολο να παρερμηνευθεί χωρίς τα συμφραζόμενα.

Ο δικηγόρος Brent Wisner παρέπεμψε και σε αλληλογραφία των στελεχών της Monsanto για έρευνες που είχαν διεξαχθεί κατά τη δεκαετία του 1990, αποκαλύπτοντας τη στρατηγική των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας για την «οργάνωση της κατακραυγής».   

Σε κάποια από αυτές, ένας ειδικός στην τοξικολογία είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο του Roundup στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά οι εκπρόσωποι της Monsanto έσπευσαν αμέσως να βρουν κάποιον άλλο ειδικό, γράφοντας παράλληλα ένα δελτίο τύπου στο οποίο υποστήριζαν ότι το προϊόν δεν είχε κανένα ρίσκο.   

Ο Wisner παρουσίασε έγγραφα που αποδείκνυαν, κατά τον ίδιο, πως η Monsanto σχεδίαζε να καθοδηγήσει τη συγγραφή μιας θετικής έρευνας, προβαίνοντας σε «επιστημονική απάτη».

Η Monsanto συνέχισε να ισχυρίζεται ότι το ζιζανιοκτόνο της είναι ασφαλές, ότι η νομική ομάδα του Johnson είναι προκλητική, υποστηρίζοντας ότι η «επιστημονική απάτη» συνέβαλε στο μάρκετινγκ του Roundup και πως οι ενάγοντες υπερεκτιμούν τη σημασία των συμπερασμάτων της υπηρεσίας αντικαρκινικών ερευνών του ΠΟΥ, αποκρύπτοντας τη συνολική εικόνα, αφού η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) είχε εγκρίνει τη χρήση γλυφοσάτης.

Ο Timothy Litzenburg, ένας από τους δικηγόρους του Johnson, χαρακτήρισε τον πελάτη του «απίστευτα γενναίο» σε μια συνέντευξη στον Guardian πριν από τη δίκη, προσθέτοντας: «Για ό, τι συμβαίνει … οι γιοι του θα γνωρίζουν ότι ο μπαμπάς τους ήταν αρκετά γενναίος για να τα βάλει με τη Monsanto εντελώς μόνος του, και πριν πεθάνει».