Η επίσκεψη του Τούρκου Πρόεδρου στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον διεθνή Τύπο ως «έντονη», «αμφισβητήσιμη» και «φιάσκο». Με την εξαίρεση του φιλοκυβερνητικού Τύπου στην Τουρκία, σύσσωμοι οι παρατηρητές ήταν σύμφωνοι: ο Ερντογάν ήταν επιθετικός και δεν σεβάστηκε ούτε κατ’ ελάχιστον τους κανόνες της διπλωματίας.
Παραποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα γεγονότα, οι εφημερίδες της κυβέρνησης στην Τουρκία έφεραν τίτλους όπως «ο Ερντογάν έδωσε ένα καλό μάθημα στους Έλληνες», «Ο Έλληνας Πρόεδρος σε πανικό», «Ο Ερντογάν ικανοποίησε πολύ τους Τούρκους». Ο Τύπος της αντιπολίτευσης, και κυρίως η εφημερίδα Cumhuriyet και το site +Gerçek, ήταν από την πλευρά τους επικριτικές στην επιθετική στάση του Τούρκου Προέδρου, που δεν συνάδει με τις διπλωματικές πρακτικές.
«Ήδη πριν την επίσκεψη, υπήρξαν δυο σημεία που πρέπει να υπογραμμιστούν:
Πρώτον, κατά τους διπλωματικούς κανόνες, οι Προεδρικές επισκέψεις πραγματοποιούνται αμοιβαία και κατόπιν πρόσκλησης. Η τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα ήταν το 1952. Έκτοτε, κανείς Έλληνας Πρόεδρος δεν προσκλήθηκε στην Τουρκία. Συνεπώς, λοιπόν, κανονικά ήταν η σειρά ενός Έλληνα Προέδρου να επισκεφθεί επισήμως την Τουρκία. Όμως η τουρκική πλευρά άσκησε έντονες πιέσεις και κατάφερε να πάρει αυτή την πρόσκληση.
Κατά δεύτερον, είναι επίσης μια συνήθεια για έναν Πρόεδρο να υποδέχεται τους δημοσιογράφους της χώρας την οποία θα επισκεφθεί. Αυτές οι συνεντεύξεις είναι χρήσιμες για να προετοιμαστεί καλύτερα το έδαφος για την επίσκεψη. Όμως οι δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν από την Άγκυρα προς τους Έλληνες δημοσιογράφους έδωσαν εξ αρχής το στίγμα. Ήταν σκληρός, αν όχι επιθετικός», σημείωσε ένας Τούρκος πρώην Πρέσβης, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Ένιωσα ντροπή όταν άκουσα τις εξαγγελίες για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, που έγιναν ενώπιον του Έλληνα Προέδρου. Απύθμενη άγνοια!», προσέθεσε.
«Η ελληνική κυβέρνηση, πιθανώς θέλησε να διαφοροποιηθεί από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καμία τους δεν θα καλούσε επισήμως τον Ερντογάν», εκτιμά ένας Τούρκος δημοσιογράφος στην Αθήνα. «Όμως πιστεύω ότι την Παρασκευή το απόγευμα η Αθήνα κατάλαβε ότι έκανε λάθος», σημείωσε ο ίδιος.
Η συνάντηση του Παυλόπουλου με τον Ερντογάν, που περιγράφεται λεπτομερώς στην Cumhuriyet, καταγράφει την «άγνοια και την έλλειψη καλοσύνης», από πλευράς Ερντογάν.
Οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα αναδημοσίευσαν περιληπτικά τις ειδήσεις που δημοσίευσε ο ελληνικός Τύπος, καθώς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ΜΜΕ ελεγχόμενα από τον Ερντογάν, όπως είναι σχεδόν το 90% των ΜΜΕ της Τουρκίας.
Παρόλα αυτά, ελάχιστοι αναγνώστες αντιλήφθηκαν τις αντιδράσεις ενάντια στον Ερντογάν από τον Έλληνα Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο καθηγητής Μπασκίν Οράν, ειδικός επί της Συνθήκης της Λωζάνης, δημοσίευσε στο site +Gerçek ένα άρθρο με τίτλο «Δυο σημαντικά μαθήματα που δίδαξε η Ελλάδα και ποτέ δεν έχουμε καταλάβει».
Εξήγησε λεπτομερώς τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, που αφορούσαν τον αστικό κώδικα στη Θράκη και κατήγγειλε τις πολιτικές της Άγκυρας που παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λωζάνης στον τομέα των δικαιωμάτων των χριστιανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα σχολίασε για την επίσκεψη: «Ο Ερντογάν ήθελε να επισκεφθεί την Αθήνα για να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό δεν επετεύχθη. Ο Ερντογάν ήθελε να ασκήσει πίεση στον Τσίπρα ώστε η Ελλάδα να εκδώσει τους οκτώ πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που κρατούνται εκεί. Ούτε αυτό απέδωσε καρπούς. Ο Ερντογάν ήθελε να κάνει προπαγάνδα στους μουσουλμάνους και τους Τούρκους της Θράκης, που οι γονείς τους είναι στην Τουρκία, και άρα πιθανοί ψηφοφόροι του. Ούτε αυτό έγινε. Το κόμμα του χάνει την φωνή του μέρα με τη μέρα».
Τέλος, ένας Τούρκος ακαδημαϊκός στην Αθήνα δεν ήταν καθόλου ευχαριστημενος: «Ζω σε αυτή την πόλη εδώ και τρια χρόνια. Ποτέ δεν είχα δει, μέχρι και την επίσκεψη του Ερντογάν τόσα ελικόπτερα να περιπολούν την πρωτεύουσα και τόσα μέτρα ασφαλείας. Σίγουρα ήταν μια υπερβολή. Μάλιστα πριν την επίσκεψη και εδώ στην Αθήνα και στην Κομοτηνή σταμάτησαν πολλούς ανθρώπους για έλεγχο. Ύποπτοι, κατά την αστυνομία. Αυτά μπορεί να συμβαίνουν στην Τουρκία, αλλά σίγουρα όχι σε μια δημοκρατική χώρα».
«Ο Ερντογάν στην Αθήνα έχασε για άλλη μια φορά. Όμως και η Ελλάδα δεν κέρδισε κάτι», προσέθεσε.
* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >