Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους που διασώθηκαν από την πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη σκόπευαν να την εξερευνήσουν μόνο για μία ώρα. Ωστόσο, άρχισε να βρέχει και να πλημμυρίζει το σπήλαιο με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. 

Ads

Αυτό υποστηρίζει ο πατέρας ενός από τα παιδιά. Όπως εξήγησε η ομάδα επισκέφτηκε τη σπηλιά Ταμ Λούανγκ στη βόρεια επαρχία Τσιάνγ Ράι στις 23 Ιουνίου για μια μικρή εκδρομή μετά την προπόνησή τους, όταν εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων της εποχής των μουσώνων πλημμύρισαν οι σήραγγες.
 
«Μου είπε ότι μόλις τελείωσαν την προπόνηση πήγαν να παίξουν στη σπηλιά. Πίστεψαν ότι θα μείνουν εκεί για μία ώρα», δήλωσε ο Μπανπότ Κόρνακαμ, πατέρας του 13χρονου αρχηγού των «Αγριόχοιρων». «Όταν βρέθηκαν μέσα στη σπηλιά άρχισε να βρέχει, το νερό έμπαινε μέσα», πρόσθεσε.

Δύο Βρετανοί δύτες βρήκαν τα παιδιά στις 2 Ιουλίου αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο σύμπλεγμα των σπηλιών, εννέα ημέρες αφού χάθηκαν.

Αν και κάποιοι κατηγόρησαν τον προπονητή, οι γονείς αλλά και πολλοί ακόμη στην Ταϊλάνδη θεωρούν ότι τα παιδιά, ηλικίας 11 με 16 ετών, κατάφεραν να επιβιώσουν χάρη σε αυτόν, τον Εκ όπως είναι γνωστός.

Ads

«Κάθονταν ήσυχα χωρίς να κάνουν τίποτα γιατί ήταν σκοτεινά», εξήγησε ο Μπανπότ, εξιστορώντας όσα του διηγήθηκε ο γιος του που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. «Όταν πεινούσαν ο προπονητής χρησιμοποιούσε έναν φακό για να φωτίσει τους σταλακτίτες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους διασώστες, η ομάδα επιβίωσε πίνοντας το νερό που έσταζε από τους σταλακτίτες και τους τοίχους των σπηλιών. 

Η υγεία των παιδιών βελτιώνεται

Αρχικά τα παιδιά νοσηλεύονταν σε καραντίνα με το φόβο λοιμώξεων. Τώρα τους έχει επιτραπεί να συναντηθούν με τις οικογένειές τους, αν και θα παραμείνουν στο νοσοκομείο τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη.

«Η υγεία των αγοριών βελτιώνεται, οι συγγενείς τους μπορούν τώρα να τους επισκέπτονται από κοντά», εξήγησε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ