Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Πορτογαλία υπό το βάρος της εφαρμογής του σχεδίου διάσωσης της χώρας, που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν την ανάδειξη ενός δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Ads

Από δημοσκοπήσεις, που έγιναν στην έξοδο αντιπροσωπευτικών εκλογικών τμημάτων(exit polls) και μεταδίδουν τα Μ.Μ.Ε. στη Λισσαβόνα προκύπτει ότι, ο συνασπισμός των κομμάτων της Δεξιάς υπερτερεί των Σοσιαλιστών (έως σήμερα στην κυβέρνηση) και «θα έχει απόλυτη πλειοψηφία εδρών» στη νέα βουλή.

Σύμφωνα με τα exit polls το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων συγκέντρωσε σήμερα το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με πρόεδρό του τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Το ποσοστό ψήφων θα κυμανθεί στο εύρος 37% έως και 42,5% των ψήφων.

Αυτά τα ποσοστά ψήφων δίνουν στη νέα βουλή από 102 έως και 121 έδρες σε αυτό το κόμμα–σε σύνολο 230.

Ads

Το Σοσιαλιστικό κόμμα του έως σήμερα πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις συγκέντρωσε ποσοστό ψήφων, που θα κυμανθεί στο εύρος 24,8% έως και 30% των ψήφων.

Περίπου 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα εκλέξουν του 230 βουλευτές του κοινοβουλίου, το οποίο διαλύθηκε στα τέλη Μαρτίου μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2005.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο πρόεδρός του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, φιλελεύθερος κεντρώος θα αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης. Σε περίπτωση μη ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας, το κόμμα του Κοέλιο αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση με την τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, το δεξιό Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που απαιτούν ΕΕ και ΔΝΤ με αντάλλαγμα τη δανειοδότηση 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κοέλιο έχει δεσμευτεί ότι πέρα από την εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα επιταχύνει ιδιωτικοποιήσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο πρόεδρος της χώρας Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, τόνισε από την πλευρά του ότι οι παρούσες εκλογές είναι είναι αποφασιστικής σημασίας, με δεδομένη την υπάρχουσα κρίσιμη κατάσταση. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται στις 20:00 ώρα Πορτογαλίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές είναι οι «πιο σημαντικές» από αυτές του Απριλίου του 1975 που σηματοδότησαν την επιστροφή στη δημοκρατία. «Είναι φυσιολογικό οι πολιτικοί άνδρες να λένε ότι όλες οι εκλογές είναι αποφασιστικές. Όμως αυτή τη φορά είναι αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν ψηφίσει στη Λισαβόνα.