Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στο νησί Μαδέρα της Πορτογαλίας. Αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί. Τα σωστικά συνεργεία, χρησιμοποιώντας εκσκαφείς, αναζητούν σήμερα τα πτώματα ανθρώπων που βρίσκονται καταπλακωμένα από τα συντρίμμια.

Ads

Αργότερα την Κυριακή αναμένεται να φτάσει στη Μαδέιρα αεροσκάφος με επιπλέον δύναμη διασωστών σύμφωνα με το Reuters, ενώ προς το νησί πλέει και μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της χώρας για βοηθήσει στις έρευνες.

«Θα κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών που υπάρχουν στην περιοχή για να δούμε τί πρέπει να γίνει. Εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο να κηρύξουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση φυσικής καταστροφής και στη συνέχεια να ζητήσουμε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ρούι Περέιρα.

Από τις πλημμύρες τραυματίστηκαν επίσης περίπου 100 άνθρωποι, οι οποίοι νοσηλεύονται ενώ σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν τουρίστες μεταξύ των θυμάτων. Από την καταστροφή υπολογίζεται ότι 200 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε προσωρινά καταλύματα που τους παραχώρησαν οι τοπικές αρχές.

Ads

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή, δήλωσε βαθύτατα συγκλονισμένος και δεσμεύτηκε ότι θα παραχθεί όλη η απαραίτητη βοήθεια.