Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2011, ύστερα από εβδομάδες συζητήσεων που πριν από μερικές ημέρες είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ads

Η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζουζέ Σόκρατες και το PSD αναμένεται να υπογραφεί και επίσημα εντός της ημέρας, ενώ η συζήτηση του προϋπολογισμού λιτότητας στη βουλή της χώρας θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας της Πορτογαλίας είχε ανάγκη τουλάχιστον την αποχή του PSD από τη ψηφοφορία του προϋπολογισμού λιτότητας, καθώς το σύνολο των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι θα το καταψηφίσει.

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 9,3% στο 7,3% το τρέχον έτος και σε 4,6% το 2011, ώστε να πιάσει το όριο που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, το 3%, το 2013. Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας ξεπερνά το 80% του ΑΕΠ και η ανεργία βρίσκεται στο 10%.

Ads

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί σημαντικά του χρόνου και θα φτάσει το 0,2% από το 1,3% που είναι φέτος. Μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών.