Το 2019, το νεοσύστατο δεξιό πολιτικό κόμμα «Chega!», που σημαίνει «Αρκετά!», κατέκτησε μία έδρα στο πορτογαλικό κοινοβούλιο. Περίπου τρία χρόνια μετά, στις βουλευτικές εκλογές του 2022, πολλαπλασίασε αυτό το αποτέλεσμα κερδίζοντας συνολικά 12 έδρες αφού έλαβε το 7,2% των ψήφων.

Ads

Ήταν μια εκπληκτική άνοδος για ένα τόσο νέο και αμφιλεγόμενο κόμμα, το οποίο γρήγορα εισήλθε στο ευρύτερο τοπίο των ευρωπαϊκών λαϊκιστικών και δεξιών κομμάτων, φλερτάροντας την ακροδεξιά με τις αφηγήσεις του κατά των μεταναστών, της LGBTQ+ κοινότητας και των μουσουλμάνων, αλλά πάντα απορρίπτοντας να χαρακτηριστεί ως τέτοιο.

«Ήταν πραγματικά ένα τεράστιο σοκ», δήλωσε η ακτιβίστρια Catarina Viegas στο Euronews. «Ο κόσμος δεν ήταν ευχαριστημένος με την οικονομική κατάσταση της χώρας, μετά ήρθε η COVID – το Chega κάλυψε το κενό μεταξύ των υποσχέσεων της κυβέρνησης και αυτών που δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν, και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξομάλυναν την ακροδεξιά αφήγησή τους», πρόσθεσε.

Για πολλούς παρατηρητές εκτός Πορτογαλίας, η άνοδος του κόμματος αποτέλεσε επίσης έκπληξη. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι υπήρχε μια τόσο μεγάλη, ακροδεξιά σκηνή στην Πορτογαλία επειδή ιστορικά, από την πτώση του δικτάτορα Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρο το 1974, αυτό δεν συνέβαινε πραγματικά», δήλωσε στο Euronews η Heidi Beirich, συνιδρύτρια του Global Project Against Extremism (GPAHE).

Ads

«Η Πορτογαλία φάνηκε να αντιστρατεύεται την τάση που παρατηρείται σε μέρη όπως η Ιταλία, η Σουηδία, η Γαλλία και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.

Αλλά τότε ήρθε το Chega, που είναι πλέον το τρίτο δημοφιλέστερο κόμμα στη χώρα, με ρεαλιστικές πιθανότητες να μπει στην κυβέρνηση στο μέλλον.

«Το Chega είναι ένα βαθιά αντιμεταναστευτικό, αντι-ρομά, αντι-LGBTQ κόμμα», δήλωσε η Beirich. «Δαιμονοποιούν τους μετανάστες. Η ηγεσία τους, συμπεριλαμβανομένου του χαρισματικού ηγέτη τους Αντρέ Βεντούρα, έχουν πει φρικτά πράγματα για τους Ρομά, αποκαλώντας τους πρόβλημα ασφάλειας – μεταξύ άλλων», πρόσθεσε.

«Ο Βεντούρα έχει επίσης μιλήσει για πράγματα όπως η θεωρία συνωμοσίας της Μεγάλης Αντικατάστασης, η οποία είναι μια ιδέα των λευκών ρατσιστών ότι οι μετανάστες πρόκειται να αντικαταστήσουν κατά κάποιο τρόπο τους γηγενείς Πορτογάλους στην Πορτογαλία» συνέχισε.

Για αυτούς και άλλους λόγους, η GPAHE πρόσθεσε πρόσφατα το Chega στον κατάλογο των ομάδων μίσους και εξτρεμιστών στην Πορτογαλία. Υπάρχουν άλλες 12 ομάδες στον κατάλογο, συμπεριλαμβανομένων άλλων παλαιότερων κομμάτων που προϋπήρχαν του Chega, δήλωσε η Beirich, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στην εκλογική επιτυχία του Chega, όπως το Alternativa Democrática Nacional (Εθνική Δημοκρατική Εναλλακτική) και το Ergue-Te (Ξεσηκωθείτε), παλαιότερα γνωστό ως Partido Nacional Renovador (Κόμμα Εθνικής Αναγέννησης).

Όμως η απόφαση να καταχωριστεί το Chega ως εξτρεμιστικό κόμμα ήταν αμφιλεγόμενη στην Πορτογαλία, όπου το κόμμα επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του λαϊκιστικό και όχι ακροδεξιό. Το Euronews επικοινώνησε με το Chega για σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση.