Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα πήρε την απόφαση να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης των οικογενειών, των χρεών και των στεγαστικών δανείων τους, και των χρεών των επιχειρήσεων φθάνοντας στα 28,2 δισ. το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας. 

Ads

Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι έχει τη στήριξη της Αριστεράς, αποφάσισε να διευρύνει το πακέτο στήριξης των οικογενειών και των επιχειρήσεων, προσφέροντας 6μηνες πιστώσεις σε όσους πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, που έχει προκαλέσει ήδη 3.544 κρούσματα και 60 νεκρούς.

«Εγκρίναμε ένα διάταγμα που καθορίζει έκτακτα μέτρα στήριξης για την προστασία των οικογενειών και των επιχειρήσεων και των οργανισμών της κοινωνικής οικονομίας, για να εγγυηθούμε και να ενισχύσουμε τα οικονομικά και τη ρευστότητά τους, εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας», υπογράμμισε η κυβέρνηση της Λισαβόνας, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας προειδοποίησε για ύφεση έως και κατά 5,7% για το 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση του Κόστα ζητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα να προχωρήσουν στις πιστώσεις που έχουν ήδη αποφασίσει ή που τους έχουν ζητηθεί να παραχωρήσουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, ανεξάρτητα από την πανδημία, για να στηρίξουν τη ρευστότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο υπουργός Οικονομίας Σίζα Βιέιρα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει τόσο το κόστος του κεφαλαίου και των τόκων, γεγονός που σημαίνει ότι το οικονομικό αυτό πακέτο θα φθάσει στα 20 δισ.

Ads

Με πιο απλά λόγια η κυβέρνηση της Πορτογαλία θα καλύψει τα χρέη που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ζητώντας από τις τράπεζες να μην απαιτούν την πληρωμή τους από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

«Δίνουμε μια ανάσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» ,τόνισε ο Βιέιρα διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα αυτά – πιστώσεις θα δοθούν σε άτομα που έχασαν την εργασία τους εξαιτίας της πανδημίας, αυτά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και άτομα που εργάζονται σε εταιρείες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, όπως και σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Σύλλογο Πορτογαλικών τραπεζών (ΑΡΒ) και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Ο ίδιος σημείωσε ότι ορισμένες τράπεζες, όπως η Caixa Generale de Depositos, η Santander, η BPI, η Credito Agricole και η Bankinter είχαν εκδηλώσει τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο αυτών των διαστάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης και οι διατάξεις του διατάγματος για να ξεκινήσει η άμεση εφαρμογή των μέτρων.

Προστασία της εργασίας

Η κυβέρνηση υιοθέτησε παράλληλα και μια σειρά μέτρων στήριξης των εργαζομένων και των εταιρειών που πλήττονται από την κρίση, προβλέποντας τη στήριξη των εργαζομένων που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε κατάσταση προσωρινής ανεργίας, των ελευθέρων επαγγελματικών και των επιχειρήσεων που βλέπουν να καταγράφεται πτώση των εσόδων τους κατά 40%, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Οι εργαζόμενοι που οδηγούνται σε προσωρινή ανεργία θα έχουν για το διάστημα που προβλέπεται και τις επόμενες 60 ημέρες κατοχυρωμένη τη θέση εργασία τους, «γιατί ο εργοδότης δεν μπορεί να ζητήσει τη διακοπή της σύμβασης εργασίας, είτε διαμέσου συλλογικών απολύσεων είτε διαμέσου της κατάργησης της θέσης εργασίας». Η κυβέρνηση θα στηρίζει και τους εργαζόμενους με ανήλικα παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων, τους εργαζόμενους που συνδράμουν συγγενείς τους, που δέχονταν βοήθεια από ιδρύματα που διέκοψαν τη λειτουργία τους.

Πολιτισμός

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μέσα στο πλαίσιο της προστασίας των έκτακτων μέτρων θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως και μέχρι 90 ημέρες μετά το τέλος της έκτακτης κατάστασης ανάγκης.

Πληρωμές με κάρτες, χωρίς προμήθεια

Η κυβέρνηση διακόπτη την καταβολή προμήθειας στις πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, για να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι συναλλαγές σε ρευστό, τραπεζογραμμάτια ή νομίσματα, ενώ προβλέπονται κυρώσεις σε όσους αρνηθούν να δεχθούν πληρωμές με κάρτες. Παράλληλα καταργούνται τα όρια στις συναλλαγές με κάρτες, για να μπορούν οι κάτοχοί τους να τις χρησιμοποιούν χωρίς προβλήματα κατά την περίοδο της έκτακτης κατάστασης ανάγκης. 

Πηγή: Αυγή