Εύσημα απονέμει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Πορτογαλία για την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις. Πάντως, το γεγονός ότι η χώρα βγήκε από το Μνημόνιο δεν σημαίνει ότι η οικονομία της δεν παραμένει στο μικροσκόπιο της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ads

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιμ Κάλας, ξεκαθαρίζοντας πως η Λισαβόνα δεν έχει περιθώριο να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της για «υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».

Αξιωματούχοι της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ θα συνεχίζουν να επισκέπτονται τη Λισαβόνα δύο φορές τον χρόνο, ως το 2035, οπότε και αναμένεται να έχει αποπληρώσει η χώρα το 75% του δανείου που έλαβε.

Η Πορτογαλία είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία που εξέρχεται από ένα πλήρες πρόγραμμα «διάσωσης».Το διεθνές σχέδιο «διάσωσης», ύψους 78 δισ. ευρώ, επέβαλε χρόνια λιτότητας στους Πορτογάλους πολίτες και περίπου το 15% της εργατικής δύναμης είναι άνεργοι.

Ads

«Η ακλόνητη εφαρμογή του προγράμματος επέτρεψε στην Πορτογαλία να επαναφέρει την οικονομία της σε ορθή πορεία, να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε ένα μονοπάτι βιωσιμότητας και να μειώσει ανισορροπίες που είχαν αναπτυχθεί σταδιακά πριν από την κρίση», αναφέρει ο Σόιμπλε σε επιστολή του στην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας. Η έξοδος δείχνει πως «η ευρωπαϊκή στρατηγική επίλυσης της κρίσης αποδίδει», υποστηρίζει επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Βέβαια η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης εκείνης που αφορά τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση μεσοπρόθεσμα και τη συνέχιση δομικών μεταρρυθμίσεων που προάγουν την ανάπτυξη», γράφει στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.«Είμαι καθησυχασμένος από την επαναβεβαιωθείσα δέσμευση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τρωτότητες που παραμένουν, με αμετάβλητη αποφασιστικότητα», σημειώνει.