Αγωγές στη δικαιοσύνη κατέθεσαν σήμερα εργατικές ενώσεις δημοσίων υπαλλήλων της Πορτογαλίας, οι οποίες ζητούν την ακύρωση των μισθολογικών μειώσεων, που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας.

Ads

«Καταθέτουμε περισσότερες από 100 αγωγές επί του θέματος, στο όνομα 350.000 υπαλλήλων που αντιπροσωπεύουμε. Η αρχή της ισότητας που απορρέει από το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη μείωση των μισθών», τόνισε η Άνα Αβόιλα, συντονίστρια του Κοινού Μετώπου των συνδικάτων της δημόσιας διοίκησης.

Αγωγές έχουν καταθέσει, μεταξύ άλλων, και η Ομοσπονδία των οργανώσεων των καθηγητών (Fenprof), αλλά και η Επαγγελματική Συνδικαλιστική Ένωση των Αστυνομικών. Η Εθνική Ομοσπονδία Γιατρών ανακοίνωσε πως στο τέλος της εβδομάδος θα καταφύγει και αυτή στη δικαιοσύνη.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται δικαστικούς, αναφέρουν ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου μπορεί να απαιτήσει «πολλούς μήνες», εάν όχι «πολλά έτη».

Ads

«Η μείωση των μισθών δεν θέτει κανένα συνταγματικό πρόβλημα», υποστήριξε ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γκονσάλου Καστίλιου ντος Σάντους και προσθέτει πως «η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση θα χρησιμοποιήσουν κάθε δικαστικό μέσον προκειμένου να εφαρμοσθεί ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 η πορτογαλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο χρέος από το 7,3% στο 4,6% του ΑΕΠ, με μία σειρά μέτρων λιτότητας, μεταξύ άλλων, και μείωσης κατά μέσο όρο 5% των μισθών στο δημόσιο.