Την έντονη ενόχληση του Ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου για τη γερμανική καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος χαρακτήρισε «κλόουν» τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον κωμικό και νυν πολιτικό Μπέπε Γκρίλο.

Ads

Εκπρόσωπος του κ. Στάινμπρουκ ανακοίνωσε ότι ο κ. Ναπολιτάνο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, ακύρωσε δείπνο με τον υποψήφιο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, που ήταν προγραμματισμένο για απόψε στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο κ. Στάινμπρουκ καταλαβαίνει τους λόγους που είχε ο πρόεδρος για να το ακυρώσει.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε «κεντρικό» το ρόλο που καλείται να παίξει ο Ιταλός πρόεδρος σε αυτή τη φάση, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμο να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις δημοκρατικές εκλογές. Ο Ζάιμπερτ ανέφερε ακόμη πως ο κ. Ναπολιτάνο θα συναντηθεί αύριο με την καγκελάριο. 
 
Ο κ. Στάινμπρουν δήλωσε χθες σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του ότι «τρομοκρατήθηκε που κέρδισαν δύο κλόουν» και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στους κ.κ. Γκρίλο και Μπερλουσκόνι χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Καβαλιέρε «ξεκάθαρα κλόουν με αυξημένη τεστοστερόνη».
 
«Η εντύπωσή μου είναι ότι κέρδισαν δύο λαϊκιστές», δήλωσε ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών σε πολιτική συγκέντρωση στο Πότσνταμ.
 
Ο κ. Μπερλουσκόνι είναι αντιπαθής στη Γερμανία και έχει δεχτεί επανειλημμένως επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Reuters, οι δηλώσεις του αυτές είχαν μάλλον αρνητικό αντίκτυπο, καθώς στη Γερμανία οι πολιτικοί καλούνται να επιδεικνύουν σοβαρότητα και να αποφεύγουν να αναφέρονται στις εσωτερικές υποθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων τους. Ενδεικτικό είναι ότι κάποιοι χαρακτήρισαν στο Twitter τον ίδιο τον Στάινμπρουκ ως τον «πραγματικό κλόουν».
 
Πολλοί ερμηνεύουν το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ως άλλη μια ήττα της γερμανικής έμπνευσης πολιτικής λιτότητας και πειθαρχίας που επέβαλε ο Μάριο Μόντι.

Ads

Πολιτική αβεβαιότητα
 
Ο Ιταλός πρόεδρος επισκέπτεται το Βερολίνο, την ώρα που κορυφώνεται στην Ευρώπη η αγωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Ρώμη.
 
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ως αναπόφευκτη μία συνεργασία στη Γερουσία (στη Βουλή η κεντροαριστερά έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία) ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με τη δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, ο ίδιος ο Μπερσάνι φαίνεται να απορρίπτει την ιδέα, έχοντας ήδη τείνει χείρα συνεργασίας προς την έκπληξη των εκλογών, τον Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος όμως με τη σειρά του απορρίπτει, ως τώρα, κάθε είδους συμμαχία.

Σήμερα μάλιστα ο Γκρίλο ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση στην οποία θα ηγούνται τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Ο επικεφαλής του κινήματος, το οποίο οι επικριτές του κατηγορούν ως λαϊκιστικό και χωρίς επεξεργασμένες πολιτικές προτάσεις, σημείωσε ωστόσο ότι οι βουλευτές και γερουσιαστές του είναι έτοιμοι να στηρίξουν στα νομοθετικά σώματα μεμονωμένα μέτρα σύμφωνα με τις προγραμματικές αρχές του ρεύματος.

image
«Είναι ένας νεκρός που μιλά», λέει ο Γκρίλο -παραθέτοντας το… κατάλληλο φωτομοντάζ- και ζητά την παραίτηση Μπερσάνι
 
Η ανακοίνωση του κ. Γκρίλο έγινε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, με ειδική αναφορά στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο θα λάβει πρώτο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
 
Από την πλευρά του, ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται πρόθυμος σε μία συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, ωστόσο με δεδομένη την απόρριψη πολλών από τις θέσεις του Μπερσάνι, είναι αμφίβολο κατά πόσον οι δύο μαζί θα ήταν εφικτό να περάσουν σημαντικές αποφάσεις στη Γερουσία, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα έχει εξασφαλίσει 120 έδρες, τρεις περισσότερες από τη δεξιά.

Ο μικρός εταίρος της κεντροαριστερής συμμαχίας, Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά Οικολογία Ελευθερία εκφράστηκε σήμερα απορριπτικά για την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τη συμμετοχή της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι. «Όχι σε μεγάλο συνασπισμό», δήλωσε ο κ. Βέντολα, μετά τη συνάντησή του με τον Μπερσάνι.