O ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. Επιπλέον, ο απεσταλμένος της Ουκρανίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε  ότι ρωσικός τακτικός στρατός κατέλαβε την πόλη Νοβοαζόφσκ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας από την πλευρά του διέψευσε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο τις εν λόγω πληροφορίες. Περισσότεροι από χίλιοι Ρώσοι στρατιώτες υποστηρίζουν τους αυτονομιστές, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία αφήνει η ΕΕ.

Ads

«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο.

Διαβάστε επίσης: Δύσβατος ο οδικός χάρτης ειρήνευσης του Ποροσένκο

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αποσχιστών.

Ads

«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αποσχιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μέσω Twitter σημειώνοντας ότι σκοπός των ρωσικών στρατευμάτων και των αυτονομιστών είναι να καταληφθούν οι πόλεις Ιλοβάισκ και Σαχτάρσκ.  Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι.

Οι πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ισοδυναμούν με εισβολή, δήλωσε μία σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν την Πέμπτη. Πρόκειται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, για μέλος του – συμβουλευτικού προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας – Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάντως, η επίσημη θέση της ρωσικής κυβέρνησης είναι ότι κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν βρίσκεται ούτε έχει βρεθεί στην Ουκρανία, πλην των 10 αλεξιπτωτιστών οι οποίοι συνελήφθησαν από τις ουκρανικές αρχές και οι οποίοι, σύμφωνα με τη Ρωσία, «έχασαν το δρόμο και μπήκαν κατά λάθος στο ουκρανικό έδαφος».

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο αυτοαποκαλούμενος «πρωθυπουργός» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, δήλωσε ότι στις τάξεις των αυτονομιστών υπάρχουν 3.000-4.000 Ρώσοι πολίτες που πολλοί εξ αυτών είναι πρώην στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή και εν ενεργεία Ρώσοι στρατιωτικοί βρισκόμενοι σε άδεια.

Η Λιθουανία και η Λετονία κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προχώρησε σε «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα. Η Λιθουανία, δε, κάλεσε την Μόσχα «να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Στη συνέχεια, ο ΟΑΣΕ επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης στην οποία πρόκειται να εξεταστούν «οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις, κυρίως για τις πληροφορίες από το πεδίο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. «Επαναλαμβάνουμε ότι είναι άμεση ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση αυτή», πρόσθεσε η Κοτσίγιαντσιτς, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ παρακολουθεί «πολύ στενά όσα συμβαίνουν επί του πεδίου».

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, δήλωνε ότι περισσότεροι από χίλιοι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος και κυρίως στην περιοχή της πόλης Νοβοαζόφσκ, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους «πολύ ανησυχητική».

Μεταφέρθηκε η έδρα του ελληνικού Προξενείου στη Μαριούπολη

Μεταφέρθηκε προσωρινά η έδρα του ελληνικού Προξενείου από τη Μαριούπολη στο Ντνιεπροπετρόφσκ της Ουκρανίας, λόγω της «επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στην περιοχή της Μαριούπολης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.