Ότι σκοπεύει να παραχωρήσει «ειδικό καθεστώς» σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει την επόμενη εβδομάδα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την ομοσπονδοποίηση ή τον χωρισμό των ανατολικών περιοχών» .

Ads

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε στην τηλεόραση, διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία δεν προχώρησε σε καμία υποχώρηση ως προς την εδαφική της ακεραιότητα κατά τις συνομιλίες του Μινσκ.

Επίσης σημείωσε ότι η Ρωσία έχει αποσύρει το 70% των στρατιωτικών δυνάμεων που είχαν περάσει τα σύνορα, κάτι που αναπτερώνει τις ελπίδες για την επιτυχία της εκεχειρίας αλλά και για αποκλιμάκωση της έντασης. Ήδη χθες σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε για την συνέχιση των προσπαθειών για ειρήνευση. 

Κατά τον Ποροσένκο ο ειρηνευτικός οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας διαφυλάσσει την έννοια της κυριαρχίας και της ενότητας της χώρας εντός των ισχυόντων συνόρων της. «Η ανατολική χώρα θα παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

Ads

Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, το πρωτόκολλο (που υπεγράφη στο Μινσκ) αποσκοπεί στην αποκατάσταση και τη διαφύλαξη της ουκρανικής κυριαρχίας επί του συνόλου των εδαφών του Ντονμπάς, περιλαμβανομένων των εδαφών που τελούν υπό την κυριαρχία των αυτονομιστών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για εκεχειρία, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να τηρηθεί διότι «οι τρομοκράτες προσπαθούν διαρκώς να προκαλέσουν» τον ουκρανικό στρατό.

Οι προκλήσεις, όμως, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέα ένταση έρχονται και από ευρωπαϊκό επίπεδο με την Λετονία, που από καιρό μιλά για “εισβολές” της Ρωσίας, να υποστηρίζει ότι η Μόσχα πραγματοποιεί “εθνοκάθαρση” στην Κριμαία. 

«Οι ρωσικές αρχές εμπλέκονται σε πρακτικές εθνοκάθαρσης στην ουκρανική Κριμαία, την οποία έχουν προσαρτήσει στη Ρωσία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Έντγκαρ Ρινκέβιτς.

«Αυτό που γίνεται μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι επί της ουσίας η εθνοκάθαρση του ουκρανικού αυτού εδάφους από τους μουσουλμάνους Τατάρους, με ευθύνη των ρωσικών αρχών, κάτι για το οποίο ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ακόμη σημειώνοντας ότι «ζούμε πολύ κρίσιμες στιγμές, καθώς με πρόσχημα την κρίση της Ουκρανίας επιχειρείται να καταστραφεί το νομικό σύστημα και η παγκόσμια τάξη η οποία υφίσταται από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».