Δράσεις ενάντια στη CETA, την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου σε πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ενόψει της σχετικής ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί στο ευρωκοινοβούλιο στις 14 και 15 Φεβρουαρίου. Στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί και διαδήλωση αγροτών, στις 23 Ιανουαρίου.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η CETA υπογράφηκε στα τέλη Οκτωβρίου και πλέον θα πρέπει να εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική.

Η CETA,  όπως και η TTIP (η αντίστοιχη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ η οποία ωστόσο έχει «παγώσει» προσωρινά), η TPP (Εταιρική σχέση του Ειρηνικού) και η TISA (Συμφωνία συναλλαγών στον Τομέα των Υπηρεσιών), έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία των πολιτών, με πλήθος οργανώσεων (εργατικών, περιβαλλοντικών κ.α.) και κοινωνικών ομάδων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην άλλη πλευρά τους ατλαντικού, να επισημαίνουν τους κινδύνους που γεννούν για τους πολίτες.

Το πόρισμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πόρισμα της διεθνούς οργάνωσης «Friends of the Earth» για τις εν λόγω συμφωνίες, το οποίο εξασφάλισε το Τvxs.gr. H οργάνωση επισημαίνει τις «επικίνδυνες διασυνδέσεις» που δημιουργούνται και συνθέτουν ένα εταιρικό σχέδιο για την παγκόσμια οικονομία. «Οι συμφωνίες αποβλέπουν στη δρομολόγηση και παγίωση κανόνων που θα ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες και θα διαλύουν ή θα αποτρέπουν τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ενδέχεται να παρεμποδίζουν τις εμπορικές συναλλαγές», υπογραμμίζεται στο πόρισμα που επικεντρώνεται κυρίως στις TTIP, TPP και TISA.

Ads

«Αυτή η νεοφιλελεύθερη οικονομική προσέγγιση συνιστά άμεση απειλή στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, τόσο αναφορικά με αποφάσεις που έχουν ήδη καθοριστεί και ληφθεί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, όσο και με το εύρος των αποφάσεων που θα λάβουν οι άνθρωποι και οι εκπρόσωποί τους στο μέλλον», αναφέρει η οργάνωση «Friends of the Earth» στο πόρισμα της και συνεχίζει:

«Η μελέτη αυτή καταδεικνύει ότι τα προτεινόμενα αυτά σύμφωνα δεν είναι απλώς μεμονωμένες “υπερ-περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες”, αλλά αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης, παγκόσμιας στρατηγικής με πρωτεργάτες τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με δυνητικά ολέθριες συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε πολλά μέρη του κόσμου».

Οι συμφωνίες «νέας γενιάς», όπως της αποκαλεί η οργάνωση, αποτελούν την «εναλλακτική» των ισχυρών χωρών και των μεγάλων πολυεθνικών στο τέλμα που έχει περιέλθει η ιδεολογία του «ελεύθερου εμπορίου» στον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμού εμπορίου), καθώς χώρες που πλήττονται από τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό έχουν αρχίσει να αντιδρούν και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για το εφαρμοζόμενο οικονομικό και εμπορικό μοντέλο.

Ενδεικτικό είναι πως η συμμετοχή σε αυτές τις συμφωνίες «νέας γενιάς» είναι εφικτή «μόνο κατόπιν προσκλήσεως» και τούτο, όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, «σημαίνει πως οι αντιρρήσεις χωρών που δεν είναι μέλη, οι οποίες θα είχαν εισακουστεί στον ΠΟΕ, μπορούν πλέον να παρακάμπτονται και να αποκλείονται. Επίσης με την υλοποίηση των νέων συμφωνίων υποχρεώνονται ουσιαστικά όλες οι χώρες να συμμορφωθούν με αυτές, είτε το θέλουν, είτε όχι».

Για παράδειγμα, θεωρείται ότι η TTIP, η TiSA και η TPP εξουδετερώνουν την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές και το Πεκίνο απουσιάζει εντελώς από τις διαπραγματεύσεις για την TiSA (παρότι υπέβαλε αίτηση συμμετοχής) και από την ομάδα μελών της TPP.  Στην ουσία, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου έχουν παγώσει, όσοι αποκομίζουν το μεγαλύτερο κέρδος από την εμπορική και επενδυτική φιλελευθεροποίηση, αναζητούν νέες προοπτικές για την προώθηση των συμφερόντων τους.

«Επί του παρόντος», υπογραμμίζει η οργάνωση, «εστιάζουν σε νέας γενιάς “υπερ-περιφερειακές” εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες καλύπτουν σημαντικές περιφέρειες του κόσμου. Οι συμφωνίες αυτές δίνουν μια νέα ευκαιρία στις οικονομικές υπερδυνάμεις —κυρίως στις ΗΠΑ και την ΕΕ— να διαγκωνιστούν για οικονομική ισχύ, καθώς και για την πρόσβαση σε πρώτες ύλες για τις μεταποιητικές βιομηχανίες τους».

«Με την πάροδο των χρόνων έχει σημειωθεί, επίσης, σαφής και βαθμιαία διεύρυνση από τις υποτιθέμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις κυρίως σχετικά με τους “δασμούς” στα προϊόντα σε συμφωνίες που εμπερικλείουν όλους τους ρυθμιστικούς κανόνες που θα μπορούσαν να παρακωλύσουν τις εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων. Αυτή η επιταχυνόμενη επίθεση σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα που έχουν συμφωνηθεί σε εθνικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα φανερή στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις σχετικά με αυτές τις συμφωνίες νέας γενιάς», αναφέρεται στο πόρισμα.

Καταλήγοντας η «Friends of the Earth» τονίζει την ανάγκη οι συμφωνίες αυτές να τεθούν υπό αμφισβήτηση και να μετασχηματιστούν ριζικά, με σκοπό την επίτευξη ενός πιο δίκαιο και βιώσιμου κόσμου.

«Κοινό στοιχείο αυτών των συμφωνιών είναι, κάθε μία ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί συμπληρωματικά, να περιορίσουν το ρόλο του κράτους ως ρυθμιστικής αρχής και να ενισχύσουν τη δύναμη και την επιρροή των ήδη μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων. Επιπλέον επικεντρώνονται ιδιαιτέρως στην απορρύθμιση, απειλώντας να υπονομεύσουν τα πρότυπα που έχουν τεθεί ή θα τεθούν μελλοντικά για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και του περιβάλλοντος», αναφέρει και καλεί τις κυβερνήσεις αντί αυτών των συμφωνιών «να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη βιώσιμων κοινωνιών, στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες, τις βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, την ανανεώσιμη ενέργεια, τις δημόσιες υπηρεσίες και την επισιτιστική κυριαρχία»

Η «Friends of the Earth» υπογραμμίζει πως ορισμένα εκ των βασικών χαρακτηριστικών των εναλλακτικών εμπορικών καθεστώτων που θα μπορούσαν να προωθηθούν είναι ότι:

  • στηρίζουν τα άμεσα δίκτυα δίκαιου εμπορίου μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στα τοπικά και τα περιφερειακά συστήματα,
  • επιβάλλουν ισχυρούς και δεσμευτικούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν δεσμευτικές για τις επιχειρήσεις διατάξεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα,
  • επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να ελέγχουν τις εξαγωγές, τις εισαγωγές και τις επενδυτικές ροές, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών,
  • επιτρέπουν στις χώρες, τις περιφέρειες και τις κοινότητες να ρυθμίζουν την παραγωγή, τη διανομή και την κατανάλωση των αγαθών και των υπηρεσιών,
  • στηρίζουν τις ισότιμες εμπορικές εταιρικές σχέσεις Νότου-Νότου, οι οποίες συμβάλλουν στην ανθρωποκεντρική περιφερειακή ολοκλήρωση, και
  • επιβεβαιώνουν την ιεραρχική υπεροχή του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι των εμπορικών δικαιωμάτων των εταιρειών και των εμπορικών και επενδυτικών συνθηκών.

Αύριο Κυριακή (22 Ιανουαρίου) διαβάστε δεύτερο μέρος του πορίσματος της οργάνωσης «Friends of the Earth» για τις διατλαντικές συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει το tvxs.gr. Μεταξύ άλλων το πόρισμα αναφέρεται στις αλλαγές που επιφέρουν οι συμφωνίες στο Περιβάλλον, στο Εμπόριο, τις Υπηρεσίες και τις Δημόσιες Πολιτικές.