Εντοπίστηκαν στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας μερικώς μουμιοποιημένα λείψανα αλλά και μαλλιά και οστά, ενός πρώην σκλάβου που φαίνεται πως είχε αναρριχηθεί στις κοινωνικές τάξεις της εποχής.

Ads

Τα λείψανα του Marcus Venerius Secundio βρέθηκαν σε έναν τάφο στη νεκρόπολη της Porta Sarno, η οποία ήταν μια από τις κύριες πύλες εισόδου στην πόλη. Ο τάφος χρονολογείται από τις δεκαετίες πριν καταστραφεί η Πομπηία από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για τα καλύτερα διατηρημένα ανθρώπινα λείψανα που ανακαλύφθηκαν ποτέ στην Πομπηία και μεταξύ αυτών υπάρχουν επίσης τα άσπρα μαλλιά του Secundio και ένα τμήμα αυτιού. Οι αρχικές εξετάσεις δείχνουν ότι πέθανε σε ηλικία περίπου 60 ετών.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι η ανακάλυψη ήταν ασυνήθιστη επειδή οι ενήλικες κατά τη ρωμαϊκή εποχή αποτεφρώνονταν συνήθως. Στον τάφο του βρέθηκε επίσης ένα γυάλινο δοχείο με το όνομα μιας γυναίκας, της Novia Amabilis – πιθανώς η σύζυγος του Secundio.

Ads

image

«Η Πομπηία δεν σταματά να εκπλήσσει», δήλωσε ο Dario Franceschini, υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας.

Ο Secundio ήταν σκλάβος και θεματοφύλακας του αρχαίου ναού της Αφροδίτης της Πομπηίας. Αφού απελευθερώθηκε, προσχώρησε στις τάξεις των Augustales, μιας ανώτερης ομάδας ιερέων που ήταν υπεύθυνοι για την λατρεία του αυτοκράτορα. Το γεγονός ότι θάφτηκε σε τάφο αποδεικνύει ότι κατάφερε να αποκτήσει μια καλή κοινωνική και οικονομική θέση.

Επιπλέον, βρέθηκε και μια επιγραφή σε μαρμάρινη πλάκα αφιερωμένη στον Secundio. Η επιγραφή βρέθηκε στην κορυφή του τάφου και κάνει αναφορά σε θεατρικές παραστάσεις στην Πομπηία που διεξήχθησαν στα ελληνικά. Ο Gabriel Zuchtriegel, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, είπε ότι η επιγραφή ήταν «η πρώτη σαφής απόδειξη θεατρικών παραστάσεων στην Πομπηία στην ελληνική γλώσσα».

image

«Το ότι οργανώθηκαν παραστάσεις στα ελληνικά είναι απόδειξη του ζωντανού και ανοιχτού πολιτιστικού κλίματος που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηία», πρόσθεσε ο Zuchtriegel.

Οι ανασκαφές στην περιοχή της νεκρόπολης Porta Sarno είναι ένα κοινό έργο του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

Δεκάδες νέες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων λειψάνων ανθρώπων και ζώων που σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη του Βεζούβιου, ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Regio V, μια τεράστια περιοχή του αρχαιολογικού πάρκου που δεν έχει ακόμη ανοίξει πλήρως για το κοινό.