Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την επίθεση ενόπλου που άνοιξε πυρ αδιακρίτως μέσα σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Ο δράστης παραδόθηκε τελικά στις αρχές, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, μπήκε στο κτίριο φωνάζοντας, «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν».

Ads

Η επίθεση σημειώθηκε στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) και στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν την περιοχή, ενώ έγινε και επιχείρηση εκκένωσης του χώρου της συναγωγής. Ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση με τις αρχές και τοπικά ΜΜΕ να μιλούν για ένα πιθανό έγκλημα μίσους.

Ένας «λευκός γενειοφόρος άνδρας» βρίσκεται υπό κράτηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο KDKA.

Και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τομ Ουόλφ, που μετέβη στο σημείο, επιβεβαίωσε ότι ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση.

Ads

Στη συναγωγή βρισκόταν σε εξέλιξη θρησκευτική λειτουργία. «Μια τέτοια ημέρα, οι πόρτες παραμένουν ανοικτές, τελείται θρησκευτική λειτουργία, οποιοσδήποτε μπορεί να μπει και να βγει» εξήγησε στο KDKA ο Μάικλ Άισενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της συναγωγής, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία ενισχύει την παρουσία της στη συναγωγή για λόγους ασφαλείας μονάχα στις μεγάλες εορτές.

Την ίδια ώρα, ο Τζεφ Φινκελστάιν, ο διευθύνων σύμβουλος της εβραϊκής ομοσπονδίας του Πίτσμπουργκ, είπε σε δημοσιογράφους ότι στη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου παρίστανται συνήθως περίπου 50-60 άνθρωποι στη συναγωγή Δένδρο της Ζωής. Η περιοχή Σκουίρελ Χιλ είναι μια συνοικία με κυρίως εβραϊκό πληθυσμό στο Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και αστυνομικοί.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένοπλος, ο οποίος φορούσε πράσινο τζάκετ, μπλε πουκάμισο και τζιν παντελόνι, προχώρησε προς το χώρο της συναγωγής και άρχισε να πυροβολεί με ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15  και ένα πιστόλι τύπου Glock. Ακόμη στον αστράγαλό του βρέθηκε ένα ακόμη όπλο, όπως επίσης και ένα ακόμη πιστόλι στη ζώνη του.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται ένα «πακέτο στρατιωτικού τύπου» ελέγχεται στο χώρο της συναγωγής, έπειτα από αναφορές για εκρηκτικό μηχανισμό.

Μήνυμα Τραμπ

Με μήνυμά του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα στο Πίτσμπουρκγκ. «Παρακολουθώ τα όσα συμβαίνουν στο Πίτσμπουργκ. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο. Άνθρωποι στην περιοχή Squirrel Hill πρέπει να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί. Προσοχή στον ένοπλο. Ο Θεός μαζί σας»!

Την 5η Νοεμβρίου του 2017, ένας πρώην στρατιωτικός σκότωσε με αυτόματο τουφέκι 26 ανθρώπους και τραυμάτισε 20 σε μια εκκλησία στο Τέξας κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας.