Τουλάχιστον 9 επιβάτες λεωφορείου σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν όταν το όχημα έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της επαρχίας Ουαρντάκ, νοτιοδυτικά της Καμπούλ.

Ads

Δεκαπέντε από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 8 το πρωί τοπική ώρα, δήλωσε ο Αταουλάχ Χογκιάνι, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.
 
Ο ίδιος κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι ευθύνονται για την επίθεση.
 
Στο μεταξύ, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε σθεναρά το νατοϊκό βομβαρδισμό στο ανατολικό Αφγανιστάν που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 παιδιά. «Καταδικάζοντας τη χρήση αμάχων ως ασπίδες, ο πρόεδρος κατήγγειλε κάθε επιχείρηση που προκαλεί το θάνατο αμάχων», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της αφγανικής προεδρίας, στο οποίο προστίθεται πως μια αντιπροσωπεία μεταβαίνει επί τόπου για να ερευνήσει το συμβάν.
 
Αρχικά η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) ανέφερε πως «μέχρι δέκα γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν αλλά δεν σκοτώθηκαν», ωστόσο μερικές ώρες αργότερα δήλωσε πως «καταγράφει τις πληροφορίες για το θάνατο δέκα παιδιών».
 
«Συλλέγουμε τα γεγονότα για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη κάθε απώλεια αμάχου», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ISAF.
 
Ένας πρώτος απολογισμός, που επιβεβαιώθηκε από τρεις αξιωματούχους της επαρχίας Κουνάρ, έκανε λόγο για δέκα παιδιά νεκρά, στα οποία προστίθεται και ο θάνατος μιας γυναίκας, σύμφωνα με μία από τις πηγές αυτές.
 
Ο βομβαρδισμός πραγματοποιήθηκε ενώ διεξαγόταν σφοδρή μάχη ανάμεσα σε αφγανικά και αμερικανικά στρατεύματα, από τη μια πλευρά, και αντάρτες Ταλιμπάν από την άλλη, στην επαρχία Σιγκάλ, σύμφωνα με διάφορες αφγανικές πηγές και την ISAF.