Αναγκαστική προσγείωση έκανε χθες το αεροπλάνο που μετέφερε την καγκελάριο Μέρκελ στην Αργεντινή, για τη σύνοδο των G20. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το Βερολίνο κι ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας έκανε αναστροφή και επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Κολονίας, όπου και προσγειώθηκε.

Ads

Αν και αρχικά το γεγονός θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας, η τεχνική βλάβη που παρουσίασε το αεροπλάνο ήταν πολύ πιο σοβαρή από ότι πίστευαν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL, ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας του αεροσκάφους τέθηκε έκτος λειτουργίας.

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, μία ώρα μετά την απογείωση από το Βερολίνο, το σύνολο του συστήματος επικοινωνίας με το έδαφος τέθηκε εκτός λειτουργιάς στο Air Force A340. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή. Με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολονίας.

Όταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολονία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα: Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή. Έτσι το αεροσκάφος μακρινών αποστάσεων έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή όμως είχε καταναλώσει λίγη κηροζίνη από το Βερολίνο το σύστημα πέδησης υπερθερμάνθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Ads

Η Μέρκελ θα πετάξει τελικά σήμερα το πρωί με άλλο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας από την Κολονία στη Μαδρίτη. Από εκεί θα αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Άιρες – αλλά θα χάσει την έναρξη της συνόδου των G20.