Περίπου χίλιοι υποστηρικτές της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys, μερικοί οπλισμένοι, συγκεντρώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Πόρτλαντ της αμερικανικής πολιτείας του Όρεγκον για μια σε μεγάλο βαθμό ειρηνική εκδήλωση, η οποία προσέλκυσε πολύ λιγότερους υποστηρικτές απ’ ό,τι προέβλεπαν οι οργανωτές της και φοβούνταν οι αρχές της πολιτείας.

Ads

Η συγκέντρωση σ΄ένα πάρκο στο βόρειο Πόρτλαντ τελείωσε έπειτα από λίγες ώρες ομιλιών και συνθημάτων, πολλών εναντίον των αντιφασιστών και υποστηρικτών της κινητοποίησης Black Lives Matter (Οι Ζωές των Μαύρων Έχουν Αξία) που πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση σε κοντινή απόσταση.

«Είστε εδώ για τους σωστούς λόγους, αυτοί που έχουν συγκεντρωθεί πιο κάτω είναι εναντίον της Αμερικής», λέει ένας ανώνυμος ομιλητής σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα αυτών που αυτοαποκαλούνται «δυτικοί σωβινιστές» Proud Boys.

Οι Proud Boys προέβλεπαν ότι θα συγκέντρωναν ένα πλήθος τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων, όταν ζήτησαν άδεια για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση, αίτημα που τους αρνήθηκαν οι αρχές της πόλης.

Ads

Η κυβερνήτης της πολιτείας Κέιτ Μπράουν κήρυξε το Σαββατοκύριακο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον λέγοντας πως «ομάδες που υποστηρίζουν τη λεγόμενη λευκή υπεροχή» καταφθάνουν από άλλες πολιτείες για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που είχαν οργανώσει οι Proud Boys θέλοντας, όπως έλεγαν, να βάλουν «ένα τέλος στην εγχώρια τρομοκρατία» στο Πόρτλαντ.

Στην πόλη, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, σημειώνονται εδώ και τέσσερις μήνες σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, πολλές από τις οποίες καταλήγουν σε βίαια επεισόδια.

Καθώς η συγκέντρωση των Proud Boys διαλυόταν, η αστυνομία του Πόρτλαντ σταμάτησε ένα όχημα και κατάσχεσε απ’ αυτό πυροβόλα όπλα, όπλα για πέιντμπολ, ρόπαλα του μπέιζμπολ και ασπίδες.

Η οργάνωση Proud Boys, στην οποία μετέχουν μόνο άνδρες, αυτοχαρακτηρίζεται αδελφότητα που «τιμά τη νοικοκυρά» και είναι «αντίθετη στην πολιτική ορθότητα».