Η Πολωνία δήλωσε ότι θα σταματήσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία εν μέσω μιας αυξανόμενης διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών των ουκρανικών σιτηρών.

Ads

«Δεν θα μεταφέρουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία επειδή τώρα εξοπλίζουμε την Πολωνία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η απόφαση της Πολωνίας ήταν τόσο ξαφνική όσο και προβλέψιμη, καθώς ήρθε μετά από μήνες εντάσεων λόγω της προσωρινής απαγόρευσης των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πολωνία είναι εδώ και καιρό ένας από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονα, μαζί με πολλά πρώην κράτη του ανατολικού μπλοκ που φοβούνται ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενοι αν ο επεκτατικός πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι επιτυχής.

Ads

Τώρα το Κίεβο και η Βαρσοβία βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Η απαγόρευση για τα ουκρανικά σιτηρά τέθηκε αρχικά σε ισχύ νωρίτερα φέτος από πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προστατευθούν οι ντόπιοι αγρότες που ανησυχούσαν ότι θα υποτιμηθούν από τις χαμηλές τιμές των ουκρανικών σιτηρών.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναστείλει την απαγόρευση. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία – δήλωσαν ότι προτίθενται να αψηφήσουν την αλλαγή και να διατηρήσουν τους περιορισμούς σε ισχύ.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι είπε την Τρίτη (19/9) στην ομιλία του, ότι το Κίεβο «εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις χερσαίες διαδρομές για τις εξαγωγές σιτηρών» και ότι το «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής δήλωσε ότι μίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι δύο τους “συζήτησαν την κατάσταση και την πρόταση της Ουκρανίας για την επίλυσή της και συμφώνησαν να βρουν μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών”.

Συμφώνησε επίσης να δημιουργήσει ένα σύστημα εμπορίας σιτηρών με τη Σλοβακία που θα επιτρέψει την άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Γεωργίας της Σλοβακίας.

Αλλά τα σχόλια του Ζελένσκι προκάλεσαν την άμεση καταδίκη της Πολωνίας, με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί τον Ουκρανό πρέσβη στη Βαρσοβία για να του μεταφέρει την «έντονη διαμαρτυρία» τους.

*Με πληροφορίες από CNN