Πλάνα από κρυφή κάμερα σε ένα σφαγείο της Πολωνίας είδαν στο «φως» της δημοσιότητας, στα οποία άρρωστες αγελάδες που έχουν εισαχθεί λαθραία, σφάζονται με ελάχιστες ή καθόλου κτηνιατρικές επιθεωρήσεις για να πωληθεί το κρέας τους. Το γεγονός αυτό έθεσε υπό αμφισβήτηση τα πρότυπα υγειονομικού ελέγχου σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος της ΕΕ.

Ads

Το υλικό στο σφαγείο στην περιοχή της Μαζοβιέτ, δείχνει πόσο αδύναμες είναι οι αγελάδες που δεν μπορούν καν να σταθούν όρθιες, ενώ τα πόδια τους ή τα κέρατά τους είναι δεμένα.

Η σφαγή των άρρωστων αγελάδων φαίνεται να πραγματοποιείται τη νύχτα χωρίς να υπάρχουν κτηνίατροι στο χώρο, κάτι το οποίο αποτελεί ακόμα μία παραβίαση των βασικών προτύπων. Οι εργαζόμενοι στο σφαγείο φαίνεται να εξαφανίζουν οποιοδήποτε στοιχείο που να υποδεικνύει ότι οι αγελάδες ήταν άρρωστες, όπως πληγές που έχουν δημιουργηθεί επειδή είναι συνεχώς ξαπλωμένες, ή όγκους.

Οι εμπειρογνώμονες που είδαν το υλικό, δήλωσαν πως φοβούνται για σοβαρούς κινδύνους από την υγεία των ζώων και κάλεσαν την πολωνική κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα και να ειδοποιήσει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Ads

Ο Chris Elliott, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ και ιδρυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας, δήλωσε στον Guardian ότι  «ότι αν μερικά από αυτά τα κρέατα έχουν φύγει από την Πολωνία τότε θα πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή προειδοποίηση για την ασφάλεια, με τη συμμετοχή πολλών ρυθμιστικών φορέων και ενδεχομένως αστυνομικών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη».

image

Το 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΗΕ, η Πολωνία εξήγαγε περισσότερα από 415 εκατ. κιλά βοδινού, αξίας άνω των 1,5 δισ. δολαρίων. Τα στοιχεία της για το συγκεκριμένο έτος δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρέατος της Πολωνίας, αγόρασε 16 εκατομμύρια κιλά (νωπά, κατεψυγμένα και παραπροϊόντα), αξίας 64 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Patryk Szczepaniak, δημοσιογράφο που εργάστηκε στο σφαγείο για τρεις εβδομάδες και κατέγραψε το βίντεο, τίποτα δεν λειτουργούσε σωστά στο σφαγείο. «Με διέταξαν οι επιτηρητές μου να μαρκάρω το κρέας ως υγιές και βασικά να το κάνω πιο όμορφο αφαιρώντας τα σάπια κομμάτια με το μαχαίρι μου. Ήταν φρικτό. Η μυρωδιά από το σαπισμένο κρέας σου προκαλεί εμετό», ανέφερε ο Szczepaniak.

Ο κτηνίατρος του σφαγείου, ο οποίος έπρεπε επίσης να μαρκάρει τα κρέατα ως ασφαλή και να υπογράψει τις πιστοποιήσεις αφού επιθεωρήσει το κρέας, εμφανιζόταν το επόμενο πρωί. «Οι κτηνίατροι πρέπει να είναι εκεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σφαγή, αλλά στις τρεις εβδομάδες που εργαζόμουν στο σφαγείο, δεν συνέβη αυτό. Στα χαρτιά ήταν όλα εντάξει, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια καταστροφή», πρόσθεσε ο Szczepaniak.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περίπου το 80% του βοδινού κρέατος που παράγεται στην Πολωνία εξάγεται.

Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων της βάρδιας του, ο Szczepaniak υπολόγισε τη σφαγή 28 άρρωστων αγελάδων ενώ ένα μήνα αφότου σταμάτησε να εργάζεται εκεί, κατέγραψε τα φορτηγά που πηγαινοέρχονταν για πέντε εβδομάδες από ένα κοντινό χωράφι.

Ο Paul Roger, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Ένωσης για την Επιστήμη, τη Δεοντολογία και το Δίκαιο των Ζώων, δήλωσε: «Είναι εντελώς απαράδεκτο να σκοτώσουμε τα ζώα σε αυτή την κατάσταση και να τα βάλουμε στην τροφική αλυσίδα.»

Ο Szczepaniak δήλωσε επίσης στον Guardian, ότι οι εργαζόμενοι στο σφαγείο έτρωγαν από αυτό το κρέας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τους.

Όταν προβλήθηκαν τα πλάνα σε εκπομπή της Πολωνίας το βράδυ του Σαββάτου, οι δημοσιογράφοι μπήκαν στο σφαγείο κατά τη διάρκεια μιας νυκτερινής βάρδιας. Τόσο ο ιδιοκτήτης του σφαγείου όσο και ο αρμόδιος κτηνίατρος, αρνήθηκαν κάθε αδίκημα.

Δεν πρόκειται για το πρώτο πολωνικό σφαγείο που κατηγορείται για την σφαγή άρρωστων αγελάδων. Τον Δεκέμβριο, ένας ιδιοκτήτης σφαγείου στην κεντρική Πολωνία έλαβε ποινή φυλάκισης για την διεξαγωγή παρόμοιας τακτικής. Οι εισαγγελείς διεξάγουν επίσης έρευνα σχετικά με ένα σφαγείο στην ανατολική Πολωνία.

Στην Πολωνία, μια άρρωστη αγελάδα κοστίζει συνήθως πέντε έως έξι φορές λιγότερο από μια υγιή αγελάδα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς του Superwizjer, ένα σφαγείο που σκοτώνει 20 υγιείς αγελάδες την ημέρα θα δώσει στον ιδιοκτήτη ετήσιο κέρδος περίπου 70.000 λίρες ετησίως, ενώ αν σφάξει άρρωστες αγελάδες τα κέρδη θα ανέλθουν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λίρες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι Πολωνοί έμποροι διαφημίζουν άρρωστες αγελάδες στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τους χαρακτηρισμούς «τραυματισμένες», για ζώα που είναι συνήθως πάρα πολύ άρρωστα για να σταθούν. Βάσει της έρευνάς των δημοσιογράφων, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 300 τέτοιοι έμποροι που δραστηριοποιούνται στην Πολωνία.

Χωρίς να γνωρίζουμε τις ακριβείς ασθένειες που μεταφέρονται από τις αγελάδες, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι ακριβείς κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, σύμφωνα με ιατρική κτηνιατρική γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της δίωξης του ιδιοκτήτη του σφαγείου κοντά στο Łódź, η ανάλυση του μολυσμένου κρέατος αποκάλυψε στοιχεία για ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών βακτηρίων.

«Η μεταχείριση αυτών των ζώων είναι εντελώς απαράδεκτη και υπάρχουν και τεράστιοι δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία», δήλωσε ο Roger. «Χωρίς επαρκή παρακολούθηση υπάρχουν αρκετές ασθένειες όπως η σαλμονέλα, το Ε coli και ο αφθώδης πυρετός που μπορεί να εξαπλωθουν», πρόσθεσε.

Οι ισχυρισμοί θα δημιουργήσουν σοβαρές ανησυχίες σε πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες εισάγουν πολωνικό βοδινό κρέας.

«Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο έγκλημα και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να εντοπίσουμε που έχει πάει όλο αυτό το κρέας. Ανησυχούμε ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει εδώ και καιρό, παρόλο που οι αρχές θα υποστηρίξουν ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε ο Tomasz Patora του Superwizjer. Πάντως η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.