Επίθεση με κόκκινη μπογιά δέχτηκε στη Βαρσοβία ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Σεργκέι Αντρέιεφ, όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι στο σοβιετικό νεκροταφείο στην πολωνική πρωτεύουσα.

Ads

Διαδηλωτές με ουκρανικές σημαίες φώναζαν συνθήματα, όπως «Φασίστες! Φασίστες!» και τον περιέλουσαν με κόκκινο χρώμα.

Οι εικόνες μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Ria Novosti, χωρίς ήχο, και δείχνουν τον Σεργκέι Αντρέιεφ, λουσμένο με την κόκκινη μπογιά, μαζί με πολλά πρόσωπα της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Το σοβιετικό νεκροταφείο βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο στη διαδρομή που συνδέει το κέντρο της πόλης με το διεθνές αεροδρόμιο. Είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης περισσότερων από 20.000 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που χάθηκαν πολεμώντας ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η αστυνομία ήταν απούσα, παρά το γεγονός ότι η πρεσβεία της Ρωσίας είχε ενημερώσει επισήμως για το πρόγραμμά της. Η αστυνομία εμφανίστηκε μερικά λεπτά μετά την επίθεση.

Μετά το περιστατικό, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο. Είχαν μαζί τους ένα τανκ και ένα τρακτέρ, τα οποία πάρκαραν μπροστά από τη Ρωσική Πρεσβεία. Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι εικόνες ουκρανικών τρακτέρ που ανασύρουν ρωσικά τανκς είναι σύμβολα της ουκρανικής αντίστασης.

Η αντίδραση της Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά, σε ανακοίνωσή του, από την πολωνική πλευρά να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα μετά την
επίθεση στον Ρώσο πρεσβευτή, ενώ χαρακτηρίζει τους δράστες ως «νεοναζί κακοποιούς».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τη Βαρσοβία «να οργανώσει άμεσα τελετή κατάθεσης στεφάνων, διασφαλίζοντας την πλήρη ασφάλειά της από κάθε είδους πρόκληση».

Όπως πρόσθεσε το υπουργείο, η τελετή κατάθεσης στεφάνων στο νεκροταφείο των Σοβιετικών στρατιωτών στη Βαρσοβία διακόπηκε υπό την πλήρη αδράνεια της αστυνομίας και ότι ασκήθηκε βία όχι μόνο κατά του πρέσβη, αλλά και εναντίον άλλων μελών της διπλωματικής αποστολής.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών «διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης» σχετικά με το περιστατικό.