Η Ισπανίδα πρώην γερουσιαστής και πρώην δήμαρχος της Βαλένθια, Rita Barbera, πέθανε από έμφραγμα, σε ηλικία 68 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί της.

Ads

Η Barbera, πρόσωπο για πολλούς ταυτισμένο με τη διαφθορά στα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας, κατέθεσε τη Δευτέρα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τις κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, κατά τη διάρκεια των 24 ετών που εκείνη ήταν δήμαρχος.  

Οι διασώστες επιχείρησαν να την επαναφέρουν επί μισή ώρα. 

Η έρευνα για τη Barbera, γνωστή στην Ισπανία με το προσωνύμιο «The Boss», ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο. Πολλοί συνεργάτες της είχαν κατηγορηθεί για διαφθορά, αλλά η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή στο κύκλωμα παράνομης χρηματοδότησης του κόμματος.  

Ads

image

Ένας δικαστής είχε ζητήσει αρχικά την έρευνα τον Απρίλιο, αλλά το γεγονός ότι ήταν γερουσιαστής εξασφάλιζε στη Barbera ασυλία από κατώτερα δικαστήρια -έρευνα μπορούσε να γίνει μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η έρευνα αφορά την «επιχείρηση Taula», στο πλαίσιο της οποίας 24 άτομα συνελήφθησαν τον Ιανουάριο και επικεντρώνεται στις δραστηριότητες των τοπικών αξιωματούχων στη Βαλένθια, το Αλικάντε και το Καστεγιόν.

Όλοι όσοι κρατούνται έχουν δεσμούς με το Λαϊκό Κόμμα.