Σε συμφωνία με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να οριστικοποιηθεί το μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ – τον πρώτο προϋπολογισμό λιτότητας –  κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξέλιξη αυτή δίνει τέλος σε αβεβαιότητα μηνών γύρω από τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ένωσης, ύψους 1 τρισ. ευρώ περίπου.

Ads

 
«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω ότι σήμερα έχουμε πολιτική συμφωνία για το μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Zoζέ Μπαρόζο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters.
 
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στο σχέδιο προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο αλλά η επικύρωσή του είχε σκαλώσει στο Κοινοβούλιο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει τις πρώτες πραγματικές περικοπές δαπανών στην ιστορία της ΕΕ.
 
Η συμφωνία αυτή πρέπει τώρα να εγκριθεί από μια αυξημένη πλειοψηφία των 754 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς.
 
«Δεν είναι αυτό που θα θεωρούσα την καλύτερη λύση, όμως είναι το μέγιστο που μπορούσα και που μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε εδώ» ανέφερε Μάρτιν Σουλτς μετά τη σύναψη της συμφωνίας.
 
Η επικύρωση του προϋπολογισμού αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας για την Ελλάδα που αναμένει έως 18 δισ. ευρώ από τα πακέτα στήριξης της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.