Με έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς επέβαλε χθες Τρίτη για δεύτερη φορά ένα πακέτο αμφιλεγόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων μέσω της Εθνοσυνέλευσης χωρίς να διενεργηθεί ψηφοφορία, προκαλώντας την οργή της δεξιάς αντιπολίτευσης και το ζήτημα να οδηγείται πλέον σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς τους Σοσιαλιστές.

Ads

Ο Βαλς, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ενεργοποίησε το άρθρο 49 παρ. 3 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ψήφιση νομοθετήματος δίχως να έχει προηγηθεί ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, μια τακτική που είχε χρησιμοποιήσει και τον Φεβρουάριο.

«Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Η χώρα χρειάζεται να προχωρήσει μπροστά», δήλωσε ο Βαλς απέναντι σε ένα οργισμένο ακροατήριο στη γαλλική Βουλή.

Εκείνο, όμως, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στους βουλευτές ήταν το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων περίπου 2.000 τροπολογίες.

Ads

Οι οικονομικές αυτές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο “νόμο Μακρόν” (από το όνομα του υπουργού Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν) για τις αλλαγές στα εργασιακά, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει την οργή ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη France24 και την εφημερίδα Liberation, ήδη αρκετοί σοσιαλιστές βουλευτές δηλώνουν έτοιμοι να καταψηφίσουν το μεταρρυθμιστικό πακέτο, απειλώντας να υιοθετήσουν τη θέση του γαλλικού συντηρητικού κόμματος.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα γίνει την Πέμπτη δεν πρόκειται να βλάψει την κυβέρνηση του Βαλς.

Σημειώνεται ότι ο νόμος Μακρόν περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων – μέτρα για απελευθέρωση των απολύσεων αλλά και άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.