Αν και οι ΗΠΑ απέφυγαν τελικά τη στάση πληρωμών, δε συνέβη το ίδιο με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η υπηρεσία έχει ήδη κηρύξη στάση πληρωμών, έστω και πρόσκαιρα. Χιλιάδες υπάλληλοι έχουν σταματήσει να εργάζονται, ενώ οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καλούνται να δουλέψουν αμισθί.

Ads

Όλα αυτά αποτελούν εξέλιξη της αδυνομίας του Κογκρέσου να εγκρίνει τη ρύθμιση για την ανανέωση του προϋπολογισμού της υπηρεσίας.
Όμως, όπως αναφέρει το BBC, μετά τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, οι βουλευτές προτίμησαν να φύγουν για διακοπές, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ υποστηρίζει ότι δεν θα είχε δημιουργηθεί πρόβλημα εάν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία είχαν δεχθεί τις προτεινόμενες περικοπές ύψους 16,5 εκατ. δολαρίων, όπως πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι. Από την άλλη, πλευρά οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την περασμένη Τρίτη, την πρόταση διακόπτοντας τις συνομιλίες για το Σεπτέμβριο.

Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να μην αφήσουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια να «μένουν στο τραπέζι» επειδή το Κογκρέσο δεν ενήργησε όπως θα έπρεπε. «Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί, εάν οι βουλευτές επιστρέψουν και κάνουν τη δουλειά τους» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Λόγω της εκκρεμότητας με τον προϋπολογισμό της FAA, τα ταμεία της Υπηρεσίας χάνουν περί το 1 δισ. δολάρια μηνιαίως, επειδή δεν μπορούν να εισπράξουν τα τέλη αεροδρομίου που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες.

Ads