Νέα δεδομένα φαίνεται πως δημιουργούνται με φόντο την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία μετά την παραίτηση Ντράγκι, με τη χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Σεπτέμβρη.

Ads

Σύμφωνα με το Politico, έχει υπογραφεί μυστική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλικής Δεξιάς-Ακροδεξιάς,η οποία αποσκοπεί στο να καθησυχάσει τις παγκόσμιες αγορές και τους συμμάχους της χώρας.

Το μυστικό αυτό σύμφωνο φέρεται να αναφέρει ότι τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα της Ιταλίας είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν τις αντιευρωπαϊκές τους πολιτικές.

Η Ιταλία είναι «ένα πλήρες τμήμα της Ευρώπης», σύμφωνα με ένα προσχέδιο του ενιαίου προγράμματος των δεξιών παρατάξεων. Στο κείμενο επισημαίνεται επίσης η «πλήρης προσήλωσή της Ρώμης» στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ads

Σύμφωνα με το Politico η επιστολή αναφέρει ακόμα, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός έχουν αλλάξει δραστικά το πλαίσιο και, εάν εκλεγεί, η επόμενη ιταλική κυβέρνηση, θα επιδιώξει προσαρμογές στους όρους της συμφωνίας του ταμείου ανάκαμψης της πανδημίας με την ΕΕ.

Ένας συνασπισμός της δεξιάς- ακροδεξιάς υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, επομένως η δήλωση υπέρ της ΕΕ είναι πιθανό να γίνει παγκοσμίως αποδεκτή από επενδυτές, Ευρωπαίους νομοθέτες και αρχές στις Βρυξέλλες.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων και οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η πτώση του συνασπισμού του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, θα είχε ως αποτέλεσμα μια περίοδο αναταραχής και την εμφάνιση μιας νέας δεξιάς συμμαχίας.

Το μανιφέστο, όπως αναφέρει το Politico, υπόσχεται «σεβασμό στις διεθνείς συμμαχίες και ενίσχυση του διπλωματικού ρόλου της Ιταλίας στο γεωπολιτικό πλαίσιο» αλλά και «Σεβασμό των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών δαπανών, καθώς και υποστήριξη για την Ουκρανία».

Δεσμεύτηκε επίσης να κάνει πλήρη χρήση των πόρων από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, από το οποίο η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι το ότι η συμφωνία θέλει να διασφαλίσει πως μια νέα δεξιά κυβέρνηση, θα παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, ενώ θα μπορούσε να πιέσει για μεταρρυθμίσεις.

«Δεν αποτελώ απειλή» λέει η Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, θέλησε να καθησυχάσει τους συμμάχους της Ιταλίας, ότι μια δεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της δεν θα απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα τηρήσει τις παραδοσιακές συμμαχίες της Ρώμης.

Το συντηρητικό μπλοκ της Ιταλίας, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δείχνει να βρίσκεται σε καλή θέση για να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το κόμμα της Μελόνι βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων και η ίδια φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο για να γίνει πρωθυπουργός. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει την καταλληλότητά της για τον ρόλο, επειδή το κόμμα της έχει τις ρίζες του σε ένα μεταφασιστικό κίνημα, σύμφωνα με το Reuters.

Η Μελόνι, από την πλευρά της, απέρριψε ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι θα ήταν επικεφαλής μιας αυταρχικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι τέτοιες απόψεις «εμπνέονται από το ισχυρό κύκλωμα των ΜΜΕ της αριστεράς».

«Η ιταλική δεξιά έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία για δεκαετίες τώρα, καταδικάζοντας απερίφραστα την καταστολή της δημοκρατίας και τους επαίσχυντους αντιεβραϊκούς νόμους», είπε σε βίντεο-μήνυμα που εστάλη στα ξένα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά, την Τετάρτη.

Η Μελόνι υπογράμμισε τέλος τη δέσμευση του κόμματός της στη Δύση και την καταδίκη της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένα ακανθώδες ζήτημα για το συντηρητικό μπλοκ λόγω των ιστορικά στενών δεσμών του Σαλβίνι και του Μπερλουσκόνι με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.