Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, μια θεωρία μεταξύ των παρατηρητών Ουκρανίας-Ρωσίας είναι ότι με την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα επιδιώξει να επαναφέρει τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία το 2014, όταν ακύρωσε τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ που προκάλεσαν σφοδρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ads

Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, αναφέρει το Politico, ο Γιανουκόβιτς ή και άλλα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του που ζουν τώρα στη Ρωσία θα αποκατασταθούν στην εξουσία, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πολλοί άλλοι Ουκρανοί θα περάσουν από δίκη, για τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν.

Δεδομένου ότι ο Πούτιν περιγράφει επανειλημμένα τις διαδηλώσεις του Μαϊντάν ως πραξικόπημα – και την τρέχουσα κυβέρνηση της Ουκρανίας ως παράνομη – υπάρχει μια βασική λογική στην ιδέα ότι θα είχε ως στόχο να αντιστρέψει την ιστορία.

Ο Ζελένσκι εξελέγη κατά συντριπτική πλειοψηφία το 2019, νικώντας τον Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ήταν ένας από τους ηγέτες των διαδηλώσεων του Μαϊντάν.

Ads

Πρόκειται για τις διαδηλώσεις που έγιναν στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, όταν η τότε ηγεσία της Ουκρανίας, υπό την προεδρία του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, αποφάσισε να ακυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς με τη Μόσχα. Η απόφαση αυτή πυροδότησε άμεσα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται για να αποκεφαλίσουν την ουκρανική κυβέρνηση»

Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μέγεθος της επίθεσης της Ρωσίας δείχνει την επιθυμία να καταλάβει «ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας» και ο Πούτιν μπορεί να αναπτύξει χερσαία στρατεύματα στο Κίεβο για να εκπληρώσει τους στόχους του.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία μεγάλου αριθμού ελικοπτέρων κοντά στη Λευκορωσία, τα οποία περιγράφονται ως «ειδικά σχεδιασμένα για να διεξάγουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες μεγάλης βομβιστικής επίθεσης».

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται για να «αποκεφαλίσουν» την ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, τον οποίο επικαλούνται οι New York Times, είπε ότι τρεις γραμμές ρωσικών στρατευμάτων και στρατιωτικών δυνάμεων κινούνταν γρήγορα προς τις ουκρανικές πόλεις, με δύο από αυτές να κατευθύνονται προς το Κίεβο, την πρωτεύουσα, και την κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δυνάμεις κατευθύνονται προς το Κίεβο από τη Λευκορωσία (στο βορρά) και την Κριμαία (στο νότο), χρησιμοποιώντας πυραύλους και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, είπε ο αξιωματούχος.