Αν και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να διαφωνούν σε πολλά πράγματα, ωστόσο όπως επισημαίνει το Politico, συμφωνούν στην υιοθέτηση κοινής γραμμής στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ.

Ads

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Politico, το οποίο αναδεικνύει η Εφ.Συν. οι Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν επεξεργάζονται ακόμη και επιβολή εμπορικών αντιποίνων.
Ειδικότερα, στο πρόσφατο γεύμα εργασίας που είχαν στο Παρίσι συμφώνησαν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει αδρανής εάν η Ουάσιγκτον προχωρήσει με τον νόμο για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ο οποίος προσφέρει φοροαπαλλαγές και ενεργειακά οφέλη στις εταιρείες που επενδύουν σε αμερικανικό έδαφος.

Η σχετική νομοθεσία στις ΗΠΑ ενθαρρύνει τους καταναλωτές να «Αγοράσουν αμερικανικά» όταν πρόκειται να επιλέξουν ένα ηλεκτρικό όχημα, γεγονός που μπορεί να πλήξει σημαντικά τη γαλλική και γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Το μήνυμα Σολτς και Μακρόν ήταν ότι αν οι ΗΠΑ δεν υποχωρήσουν, τότε η Ε.Ε. θα πρέπει να απαντήσει, με υιοθέτηση παρόμοιων προγραμμάτων με κίνητρα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός ή η απώλεια επενδύσεων. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι σοβαρός ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Ads

«Χρειαζόμαστε έναν νόμο για την Αγορά της Ευρώπης όπως οι Αμερικανοί, πρέπει να εξασφαλίσουμε [επιδοτήσεις] για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος την Τετάρτη το βράδυ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις κρατικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο Εμανουέλ Μακρόν επέστησε επίσης την προσοχή στον κρατικά επιδοτούμενο ανταγωνισμό από την Κίνα: «Έχουμε την Κίνα που προστατεύει τη βιομηχανία της, τις ΗΠΑ που προστατεύουν τη βιομηχανία τους και την Ευρώπη που είναι ξέφραγο αμπέλι», είπε, σημειώνοντας ότι με τον Όλαφ Σολτς «έχουμε πραγματική σύγκλιση για να προχωρήσουμε στο θέμα, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση».

Συνήθως το Βερολίνο είναι απρόθυμο όταν πρόκειται να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ για εμπορικές διαφορές, ωστόσο τώρα υποστηρίζει τη γαλλική πρόταση. Ο Γερμανός καγκελάριος συμφωνεί πως η Ε.Ε. θα χρειαστεί να εφαρμόσει αντίμετρα στο σχέδιο των ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον αρνηθεί να δώσει απαντήσεις στις βασικές ανησυχίες που εκφράστηκαν από το Βερολίνο και το Παρίσι, αναφέρει το Politico, επικαλούμενο πηγές στην καγκελαρία.

Ο Όλαφ Σολτς δεν είναι μεγάλος οπαδός της διατύπωσης του Μακρόν για έναν νόμο στη λογική «Αγοράστε Ευρωπαϊκά», καθώς παραπέμπει στον αντίστοιχο αμερικανικό «Buy American Act», ο οποίος συχνά επικρίνεται ότι προωθεί τον προστατευτισμό, ωστόσο συμμερίζεται τις ανησυχίες του Εμανουέλ Μακρόν για τα αθέμιτα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Ο Γερμανός καγκελάριος έχει δηλώσει δημόσια ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συζητήσει με τις ΗΠΑ τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η γερμανική βιομηχανία δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, όταν ο χημικός κολοσσός BASF ανακοίνωσε το σχέδιό του την Τετάρτη να μειώσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία, επικαλούμενος τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, που είναι έξι φορές υψηλότερες από τις ΗΠΑ, αλλά και λόγω της αύξησης της φορολογίας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της εταιρείας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, τόνισε ότι «οι αποφάσεις μιας επιτυχημένης εταιρείας όπως η BASF δείχνουν ότι πρέπει να βελτιώσουμε τη συνολική ελκυστικότητα της Γερμανίας ως επιχειρηματικής τοποθεσίας», και δεσμεύθηκε να λάβει διάφορα μέτρα, όπως «φοροελαφρύνσεις για ιδιωτικές επενδύσεις».
Προς το παρόν, και πριν προχωρήσουν σε αντίποινα, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς επιλέγουν τον δρόμο των διαπραγματεύσεων, μέσω της «Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ για τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού» που συστάθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Πάιλ, την περασμένη Τρίτη.

Η ειδική ομάδα αξιωματούχων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ θα συναντηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι υπουργοί Εμπορίου της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν μια άτυπη συνάντηση στην Πράγα την ερχόμενη Δευτέρα, με την εμπορική απεσταλμένη των ΗΠΑ Κάθριν Τάι να σχεδιάζει να παραστεί για να συζητήσει τις εντάσεις.

Στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν αντιμετωπίζει με ανησυχία την πρόταση Μακρόν για νομοθεσία στη λογική του «Αγοράστε Ευρωπαϊκά», καθώς αυτό σημαίνει τάσεις προστατευτισμού που το θεσμικό όργανο της Ε.Ε. επιδιώκει εδώ και καιρό να καταπολεμήσει.

«Κάθε μέτρο που λαμβάνουμε πρέπει να είναι σύμφωνο με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαπραγματεύσεων και «να μην καταλήξουν σε μέτρα εμπορικού πολέμου, όπως ζήσαμε υπό την προεδρία Τραμπ».