Μια αμερικανική ομάδα δικαιωμάτων στη Φιλαδέλφεια μηνύει την αστυνομία στην Πενσυλβάνια για την έκδοση κλήσεων, που πολλές φορές προβλέπουν ακόμα και ποινή φυλάκισης, σε πολίτες που βρίζουν. Περίπου 750 τέτοιες υποθέσεις έλαβαν χώρα στη συγκεκριμένη πολιτεία μόνο τη φετινή χρονιά.

Ads

Η Αμερικανική Ένωση για τις Ελευθερίες των Πολιτών (ACLU), που αρχειοθέτησε νωρίτερα τις δίκες εις βάρος πολιτών που τόλμησαν να βρίσουν, υποστηρίζει ότι το δικαίωμα της ανοσιότητας προστατεύεται από το αμερικανικό σύνταγμα.

Σύμφωνα με τη Marieke Tuthill, μέλος του ACLU της Πενσυλβάνια: «Δυστυχώς, πολλά αστυνομικά τμήματα δεν φαίνονται να καταλαβαίνουν πως το να καταριέται κάποιος δεν είναι ένα έγκλημα. Τα δικαστήρια επανειλημμένα έχουν διαπιστώσει ότι η ανοσιότητα, αντίθετα από την αισχρολογία, προστατεύεται από το δικαίωμα του λόγου».

Οι περιπτώσεις ανθρώπων έχουν παραπεμφθεί για την «κακιά» τους γλώσσα φαντάζουν παράλογες. Πρόστιμο 300 δολαρίων και κράτηση 90 ημερών σε γυναίκα που τόλμησε να βρίσει μοτοσυκλετιστή που πέρασε πολύ κοντά της είναι μια από τις τρελές αποφάσεις της αστυνομίας.

Ads

Η αμερικανική ομάδα δικαιωμάτων εξετάζει ενδελεχώς όλες τις υποθέσεις «δυσάρεστων γλώσσας» και αναμένεται να ασκήσει μηνύσεις όχι μόνο στην Κοινοπολιτεία της Πενσυλβάνια, αλλά και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ όπως αυτή του Μίσιγκαν.

Πηγή: Yahoo News