Πλήθος σεναρίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα δυτικά ΜΜΕ για την 9η Μαϊού, την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, που γιορτάζεται με επισημότητα στην Ρωσία, σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τέσσερα από αυτά ξεχωρίζουν περισσότερο στα δημοσιεύματα:

Ads

1. Επίσημη κήρυξη πολέμου – Γενική επιστράτευση

Η ρωσόφωνη έκδοση της «Φωνής της Αμερικής» προτάσσει ως επικρατέστερο, την επίσημη κήρυξη πολέμου στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην χώρα.

Σύμφωνα με δυτικούς ειδικούς, αυτό, μεταξύ άλλων, θα έδινε στη Ρωσία λόγους να κηρύξει γενική ή μερική επιστράτευση προκειμένου να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες που – όπως υποστηρίζει το Κίεβο και η Δύση – υπέστησαν οι ένοπλες δυνάμεις της κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να προσπαθήσει να επιτύχει ένα σημείο καμπής στο πεδίο της μάχης.

Ads

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ο ρωσικός στρατός έχει χάσει τουλάχιστον δέκα χιλιάδες στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν μόνο κατά την εισβολή στην Ουκρανία. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν έχει ενημερώσει αναφορές για νεκρούς και τραυματίες για περισσότερο από ένα μήνα.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα ενδέχεται να αποφασίσει να προσαρτήσει μέρος των εδαφών στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ και Χερσώνα, έως τις 9 Μαΐου. Το Κρεμλίνο αρνείται την ύπαρξη σχεδίου γενικής στρατιωτικής κινητοποίησης, τόσο σε επίπεδο επιστράτευσης, όσο και το πεδίο της μάχης.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, γιατί μπορεί κανείς να περιμένει οτιδήποτε από τον Πρόεδρο Πούτιν, και το απέδειξε πειστικά σε όλους», σημείωσε σε ένα σχόλιό του στη Ρωσική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, ο Βιτσισλάβ Μπαχμίν, συμπρόεδρος της Ομάδας Ελσίνκι της Μόσχας και ιδρυτής του Κέντρου Ζαχάροφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκδοχή της επίσημης κήρυξης του πολέμου στην Ουκρανία μοιάζει τόσο «άγρια» ​​και γεμάτη με τόσο σοβαρές συνέπειες που δεν θέλει κανείς να την εξετάσει σοβαρά.

«Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω πολύ να μην συμβεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε, «διότι, στην αντίθετη περίπτωση, φέρνει τόσο τη χώρα όσο και την Ευρώπη, αν όχι τον κόσμο συνολικά, στο χείλος της καταστροφής, όπως το βλέπω. Αυτό θα σημαίνει ότι έχει ληφθεί απόφαση για νίκη με οποιοδήποτε μέσο, κάτι ​​το οποίο θα ήταν τρομερό. Ελπίζω ότι υπάρχει ακόμα μια λιγότερο αιματηρή διέξοδος από την κατάσταση».

Θυμίζει επίσης ότι όλοι εύχονταν ότι και η επίθεση στην Ουκρανία δεν θα συνέβαινε. «Αλλά η γενική επιστράτευση είναι δυνατή μόνο μετά την κήρυξη πολέμου. Αυτά είναι αλληλένδετα πράγματα. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι η επιστράτευση είναι ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο σύγκρουσης και δεν θα έχει νόημα να μιλάμε για μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” σε εκείνη την περίπτωση».

«Και αυτό», συνεχίζει ο Μπαχμίν, «σημαίνει ότι, ίσως, να αλλάξει ριζικά η στάση απέναντι στην κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε, είναι ένα πράγμα, να κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση, να υποστηρίζεις μια “ειδική”, όπως λένε τα ΜΜΕ, επιχείρηση με “ακριβή χτυπήματα” στις υποδομές των “ναζί” που έχουν ταμπουρωθεί στην Ουκρανία, και είναι μακράν άλλο να ξεκινήσει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με ένα γειτονικό κράτος. Δεν είναι περίεργο που η λέξη “πόλεμος” απαγορεύεται στη χώρα. Ακριβώς επειδή η αντίδραση του πληθυσμού σε αυτή τη λέξη είναι εξαιρετικά αρνητική».

Η ανακοίνωση γενικής επιστράτευσης είναι καταρχήν πιθανή θεωρεί ο πολιτολόγος, Ντμίτρι Ορέσκιν. Ωστόσο, αυτό, κατά τη γνώμη του, σε γενικές γραμμές θα είναι σημάδι μεγάλου μπελά. «Επειδή τότε αναγνωρίζεται ντε φάκτο ότι είναι αδύνατο να πολεμήσεις με δεξιοτεχνία, επομένως πρέπει να επιστρέψεις στο παλιό σοβιετικό μοντέλο και να πολεμήσεις με αριθμούς, με τον παλιομοδίτικο τρόπο. Αλλά αυτό είναι μια προσπάθεια με ακατάλληλα μέσα. Ο σύγχρονος πόλεμος είναι έτσι δομημένος, που το μέγεθος του στρατού δεν είναι καθοριστικός παράγοντας. Όλα αποφασίζονται από τους σύγχρονους τύπους όπλων, το επίπεδο πληροφοριών, τις επικοινωνίες κ.λπ. Γι’ αυτό και η μεγάλη συγκέντρωση ανεκπαίδευτων επιστρατευμένων δεν θα σώσει την κατάσταση.

Το σενάριο της επίσημης κήρυξης πολέμου προτάσσει και αμερικανικό δίκτυο CNN,  παρουσιάζοντας σχετικές εκτιμήσεις Αμερικανών και Δυτικών αξιωματούχων.

Όπως τόνισε στο CNN ο Τζέιμς Νίξεϊ, διευθυντής του Προγράμματος Ρωσίας -Ευρασίας στο ινστιτούτο Chatham House,ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε να εκμεταλλευτεί την επέτειο είτε για να ανακοινώσει ένα στρατιωτικό επίτευγμα στην Ουκρανία, είτε μια μεγάλη κλιμάκωση των εχθροπραξιών – ή και τα δύο.

«Η 9η Μαΐου έχει σχεδιαστεί για να φανεί η στήριξη των πολιτών, να εκφοβίσει την αντιπολίτευση και να ευχαριστήσει τον δικτάτορα της εποχής», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξεϊ.

2. Προσάρτηση εδαφών

Ο Οράσκιν θεωρεί ότι η επίσημη κήρυξη πολέμου θα είναι «καταστροφική» για τον Πούτιν. Καταρχήν διότι θα σημαίνει έμμεση παραδοχή της αποτυχίας της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τρεις μήνες από την έναρξή της. Εάν ανακοινωθεί προσάρτηση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ρωσική Ομοσπονδία, «τότε δεν είναι ξεκάθαρο με ποια σύνορα, δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, ο στόχος για κατάληψη των διοικητικών ορίων τους δεν έχει επιτευχθεί στο σύνολό του.

«Ίσως από προπαγανδιστικής πλευράς θα μπορούσε να εξηγηθεί. Το μείζον όμως είναι ότι σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου, η Ρωσία πρέπει να περιμένει αναπόφευκτα ένα νέο πακέτο, ακόμη πιο άγριων κυρώσεων και μάλιστα μακροχρόνιων, αφού θα πρόκειται για μια προσάρτηση με όλες τις επακόλουθες συνέπειες», κατέληξε ο Ντμίτρι Ορέσκιν.

3. Κλιμάκωση εναντίον ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Σε δηλώσεις του ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για το ενδεχόμενο την 9η Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος να αποπειραθεί να προβεί στη μαζική κινητοποίηση του ρωσικού λαού, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και επεκτείνοντάς τον κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανάλυση του «The Atlantic» – που μετέφρασε το in.gr – λαμβάνοντας υπόψη πως τους τελευταίους δύο μήνες, ο Ρώσος πρόεδρος και τα  ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ρωσικά ΜΜΕ δεν σταματούν να μιλούν για ναζιστικές απειλές κατά της ίδιας της ύπαρξης της Ρωσίας, ο Βρετανός υπουργός σημείωσε πως δεν θα του προκαλούσε έκπληξη εάν ο Πούτιν αποφάσιζε να αναβαθμίσει την εκστρατεία του κατά των υποτιθέμενων ναζιστών που ελέγχουν την Ουκρανία σε πόλεμο κατά των «ναζιστών όλου του κόσμου».

Προς το παρόν το Πεντάγωνο και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο, ωστόσο ανεξάρτητοι παρατηρητές ανησυχούν και επισημαίνουν ότι ο Πούτιν είναι πολύ πιθανό να επιδιώξει «να ενισχύσει τον στρατό του για να εκδικηθεί» για την ταπείνωση που υπέστη κατά την πρώτη φάση ενός πολέμου στον οποίο όλα τα πλεονεκτήματα αρχικά φαινόταν πως τα είχαν οι Ρώσοι, σύμφωνα πάντα με το «The Atlantic».

Το χειρότερο, όμως, σενάριο είναι να έχει ήδη αποφασίσει ο Πούτιν να υποστηρίξει πως η πραγματική αιτία των ρωσικών αποτυχιών στην Ουκρανία είναι το ΝΑΤΟ και να συμπαρασύρει τη Ρωσία, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο σε έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – «σε έναν πραγματικά παγκόσμιο πόλεμο, όχι σαν αυτό που οι Ουκρανοί και άλλοι υποστηρίζουν ότι διεξάγεται ήδη, με τους Ρώσους, να εξαπολύουν επιθέσεις κατά δυτικών δυνάμεων, ίσως στα σύνορα της Ουκρανίας ή στη θάλασσα» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Για να προβεί σε αυτή την επιλογή ο Πούτιν δεν πρέπει απαραίτητα να έχει χάσει τα λογικά του, αρκεί να συνεχίζει να είναι όσο «ελλιπώς ενημερωμένος και υπερβολικά σίγουρος για τον εαυτό του ήταν επί χρόνια. Όντας αντιμέτωπος με την ήττα, ενδέχεται να ρισκάρει την ύπαρξη της ίδιας της Ρωσίας σε έναν διευρυμένο πόλεμο που η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει, ποντάροντας πως το ΝΑΤΟ θα συνάψει ειρήνη πριν το Κρεμλίνο μείνει δίχως άλλη λύση πέρα από το να περάσει το πυρηνικό κατώφλι» εξηγεί.

Πάντως, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, η προοπτική του να εμπλακεί η Ρωσία σε έναν πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ ο οποίος θα μπορούσε τερματιστεί με κάποιου είδους ισοπαλία είναι πολύ πιο ελκυστική από το να συνεχίσει να υφίσταται ταπεινωτικές ήττες στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, παρότι σε έναν Γ΄ Παγκόσμιο εμπεριέχεται ο κίνδυνος να αφανιστεί ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Όσον αφορά το τι θα μπορούσε να πει την ερχόμενη Δευτέρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν δεν σκοπεύει να ανακοινώσει την κλιμάκωση και τη διεύρυνση του πολέμου, μια επιλογή είναι να προβεί στη διακήρυξη μιας περιορισμένης νίκης και στη συνέχεια να συνεχίσει να υπονομεύει τους Ουκρανούς, όπως κάνει στην Ανατολική Ουκρανία από το 2014. Θα μπορούσε επίσης να ισχυριστεί απλά, σύμφωνα και με το πνεύμα της Ημέρας της Νίκης, ότι οι ρωσικές δυνάμεις όντως πέτυχαν την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι το μόνο που απομένει είναι η ολοκλήρωση της κατάληψης της Μαριούπολης.

Σε τελική ανάλυση κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου, ενώ εάν όντως ισχύει ότι ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά τη διαχείριση του πολέμου (επιφορτίζοντας τον πρωθυπουργό Μιχάηλ Μισούστιν με το καθήκον της διακυβέρνησης της Ρωσίας) τότε οι προθέσεις του Κρεμλίνου θα καταστούν ακόμη πιο ασαφείς.

Πάντως, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος κατά την ομιλία του θα εξαπολύσει πολεμικές απειλές και κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Ωστόσο παρόμοιες απειλές και κατηγορίες εξαπολύονταν σε μόνιμη βάση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από το Κρεμλίνο, για αυτό σήμερα που ο Πούτιν έχει εμπλέξει τη Ρωσία σε έναν δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο, «θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι και ψύχραιμοι στις αντιδράσεις μας, όπως ήμασταν όταν οι σοβιετικοί ηγέτες μας κατακεραύνωναν πάνω από τον τάφο του Λένιν», υπενθυμίζει ο αρθρογράφος, ολοκληρώνοντας την ανάλυσή του.

4. Στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη

Το σενάριο που προτάσσουν οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι ότι η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην Μαριούπολη για την 9η Μαΐου, παράλληλα με την παραδοσιακή, μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Σύμφωνα με την GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Κιριένκο έφθασε στην Μαριούπολη για να ετοιμάσει την παρέλαση αυτή.

«Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUR στο Telegram.

Η Μαριούπολη «θα γίνει κέντρο εορτασμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».

Οι Ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «την χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που βλέπουν να φθάσουν οι Ρώσοι στην πόλη τους, αναφέρει η GUR.

Σύμφωνα με την GUR, «μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προπαγάνδας βρίσκεται σε εξέλιξη» προς τον πληθυσμό της πόλης, που, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πλέον ανέρχεται σε 100.000 έως 120.000 ανθρώπους από μισό εκατομμύριο πριν από τον πόλεμο.

Ρωσική διάψευση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε τις φήμες ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όχι, δεν είναι αλήθεια, αυτά είναι ανοησίες», είπε χαρακτηριστικά.