Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν να δεχτούν αντιπροσωπεία αφρικανικών χωρών προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουν.

Ads

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τους οποίους διατηρώ επαφή, συμφώνησαν να φιλοξενήσουν μια αποστολή αρχηγών αφρικανικών  κρατών στη Μόσχα και το Κίεβο», είπε ο Ραμαφόζα, σύμφωνα με το TASS.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης έχουν ενημερωθεί για αυτήν την πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η Νότια Αφρική είναι ιδρυτικό μέλος των BRICS.

Ads

Ο Ραμαφόζα είπε ότι η ομάδα των χωρών που ανέλαβαν πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία περιλαμβάνει την Αίγυπτο, τη Ζάμπια, τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σενεγάλη, την Ουγκάντα ​​και τη Νότια Αφρική. Δεν διευκρίνισε πότε σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η αποστολή.

«Η Αφρική ανησυχεί για την κρίση στην Ουκρανία, η οποία επηρεάζει άμεσα τις αφρικανικές χώρες, προκαλώντας αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων», εξήγησε ο Ραμαφόζα. «Η ομάδα των ηγετών των αφρικανικών χωρών πιστεύει ότι η Αφρική πρέπει να αναλάβει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στην επίλυση της τρέχουσας κρίσης Ουκρανία».

Στις 14 Μαΐου, ο Ραμαφόζα είπε ότι κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πούτιν στις 12 Μαΐου, τον ενημέρωσε για την πρόταση των αφρικανών ηγετών για κατάπαυση του πυρός.

Το Κρεμλίνο ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι μετά από τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών, ο Πούτιν υποστήριξε την ιδέα του Ραμαφόζα ότι οι Αφρικανοί ηγέτες πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση για μια διευθέτηση.

Σύμφωνα με το τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Ραμαφόζα – Ζελένσκι.