Τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο την Τρίτη, με καπνό να υψώνεται πάνω από την πόλη, σύμφωνα με το Reuters.

Ads

Τις εκρήξεις ακολούθησαν προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε βιντεοσκοπημένη ομιλία στους ηγέτες της Ομάδας των 20 κρατών που συνεδριάζουν στο Μπαλί.

«Η Ρωσία απαντά στην ισχυρή ομιλία του Ζελένσκι στην G20 με νέα πυραυλική επίθεση. Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι το Κρεμλίνο θέλει πραγματικά την ειρήνη; Στο τέλος της ημέρας, οι τρομοκράτες πάντα χάνουν» έγραψε στο Twitter ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους επίθεση εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα.

Ads

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στη χώρα, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών που προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου στο Κίεβο.

Δύο κτίρια κατοικιών χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης, δήλωσε επίσης ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας. Επικαλούμενος προκαταρκτικές πληροφορίες, έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι γιατροί βρίσκονταν στο σημείο στο κέντρο του Κιέβου και ότι είχαν επίσης καταρριφθεί αρκετοί πύραυλοι.

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια υπό τον φόβο νέων επιθέσεων. Μάλιστα, εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας είπε ότι η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 100 πυραύλους.

Επίθεση και σε άλλες πόλεις

Στα βορειοδυτικά, «επίθεση με πύραυλο εναντίον του βιομηχανικού τομέα στο Χάρκοβο», έγραψε στο Telegram ο Ιγκόρ Τερέχοφ, δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, ο οποίος είπε πως επλήγησαν σημαντικές υποδομές και πως διεκόπη η λειτουργία ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς και του μετρό στην πόλη.

Και δυτικά, «εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ. Παραμείνετε όλοι στα καταφύγια!» κάλεσε τους πολίτες στο Telegram ο ομόλογός του του Λβιβ, Αντρίι Σαντόβι, ο οποίος διευκρίνισε πως «ένα μέρος της πόλης είναι χωρίς ηλεκτρικό».

Επλήγησαν επίσης οι πόλεις Ρίβνε (δυτικά), Κρίβιι Ριχ και Πολτάβα (κέντρο), Οδησσός (νότια) και Ζιτόμιρ (βόρεια).

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως περίπου η μισή πρωτεύουσα έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό, ενώ ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός στη συνοικία Πετσέρσκ της πρωτεύουσας.