Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μετά την ομιλία του Πούτιν, όπου ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές ως απάντηση στην ουκρανική αντεπίθεση, η οποία σημείωσε επιτυχίες στο μέτωπο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία υπέγραψε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το ίδιο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το αίτημα.

Ads

Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC, η απόφαση του Πούτιν να υπογράψει το διάταγμα για την προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ στη Ρωσία είναι εσπευσμένη, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας βρίσκεται σε δεινή θέση, αναφορικά με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ πλέον «θα είναι σε θέση να στείλει εκ νέου στρατεύματα σε στη γραμμή του μετώπου το οποίο σύμφωνα με τη Μόσχα έχει μήκος πάνω από 1.000 χλμ».

Διαβάστε επίσης: Απειλές Ζελένσκι σε Ρώσους

Ταυτόχρονα σύμφωνα με το BBC του δίνεται η δυνατότητα «να απειλήσει τη Δύση εάν συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία με πυραύλους οι οποίοι χρησιμοποιούνται εναντίον “ρωσικού” εδάφους».

Ads

Η προσάρτηση των περιοχών Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ διαφέρει από την περίπτωση της Κριμαίας η οποία το 2014 καταλήφθηκε χωρίς μεγάλες απώλειες και τέθηκε υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο, αναφέρει το BBC, ενώ επισημαίνει ότι οι τέσσερις αυτές περιοχές αποτελούν το 15% της ουκρανικής επικράτειας και «εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας».

«Οι δύο ανατολικές περιοχές (σ.σ. Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ) κατέχονται εν μέρει από αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Ρωσία, αλλά μετά από επτά μήνες πολέμου μόνο το 60% του Ντανιέτσκ μπορεί να διεκδικηθεί από τη Ρωσία και το Λουχάνσκ βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης ουκρανικής επίθεσης», αναφέρει το BBC.

Αναφορικά με τις άλλες δύο περιοχές, Ζαπορίζια και Χερσώνα, η πρωτεύουσα της πρώτης «διοικείται από την Ουκρανία, αν και βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των ρωσικών πυραύλων», ενώ για τη Χερσώνα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα.

«Πώς γίνεται να προσαρτήσεις τέσσερις περιοχές που δεν ελέγχεις καν; Όποια και αν είναι η απάντηση, ο ηγέτης της Ρωσίας έχει σαφώς βιαστεί να το κάνει, ανακοινώνοντας τα φερόμενα δημοψηφίσματα χωρίς ειδοποίηση» αναφέρει το BBC και προσθέτει αναφορικά με το μέλλον ότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.

Το τι θα αλλάξει «δεν είναι ακόμη σαφές» σχολιάζει το BBC τονίζοντας ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πού θα χαράξει η Ρωσία τα νέα της σύνορα στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία». Παράλληλα υπενθυμίζει τις δηλώσεις του ίδιου σύμφωνα με τις οποίες «η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλη την περιοχή του Ντόνετσκ ως μέρος της Ρωσίας. Όσο για εκείνα τα μέρη που δεν βρίσκονται υπό κατοχή, είπε ότι αυτά θα πρέπει να “απελευθερωθούν”».

Τέλος αναφορικά με το ερώτημα πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα τη δεδομένη χρονική περίοδο, το BBC αναφέρει ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι βρίσκεται στο μυαλό του Πούτιν σημειώνοντας ότι «η αντι-Δυτική ρητορική του έχει φτάσει σε νέα επίπεδα. Σαφώς θέλει η Δύση να καταλάβει ότι η Μόσχα θεωρεί τις επιθέσεις σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως επιθέσεις στην ίδια τη Ρωσία».

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην πόλη Λιμάν

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην πόλη Λιμάν, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε την Παρασκευή ο Σέρχιι Τσερεβάτι εκπρόσωπος των ανατολικών ουκρανικών δυνάμεων.

Νωρίτερα ο στρατός της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έχει «περικυκλώσει» πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στη Λιμάν, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα.

«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες στη Λιμάν», είχε δηλώσει ο Τσερεβάτι στην ουκρανική κρατική τηλεόραση , όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax- Ukraine.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 5.000 με 5.500 Ρώσοι» βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Λιμάν τις τελευταίες ημέρες. «Όμως μετά τις πρόσφατες μάχες έχει μειωθεί ο αριθμός τους», είχε προσθέσει.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της αποσύρθηκαν από την πόλη στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να αποφύγουν να περικυκλωθούν από τον ουκρανικό στρατό.

Δισταγμός και ανησυχία μετά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το ίδιο το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το αίτημα που υπέβαλλε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για άμεση ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το Politico, η κίνηση του Κιέβου «αποτέλεσε έκπληξη για την κυβέρνηση Μπάιντεν», όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι με τους οποίους μίλησαν οι δημοσιογράφοι. Και η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι «αρνήθηκε να την υποστηρίξει ρητά, αλλά δήλωσε ότι υποστηρίζει μια εγγύηση ασφαλείας για το Κίεβο».

«Η Δύση φοβάται ότι η άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί την ομόφωνη έγκριση και των 30 κρατών μελών, θα οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», καταλήγει το Politico.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη, σίγουρα πιο επικίνδυνη διάσταση: Η επίδραση στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο. Στην πρώτη αντίδρασή της στην ανακοίνωση των προσαρτήσεων, η ΕΕ, αφού επαναλαμβάνει ότι  «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις, αναφέρει ότι «Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια».

Η Μόσχα συμφωνεί στην διεθνή κλίμακα των εξελίξεων, αλλά με διαφορετική ανάγνωση: «Ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια περίοδο επαναστατικών μετασχηματισμών. Δημιουργούνται νέα κέντρα για την ανάπτυξη (…) Έχουμε πολλούς που συμμερίζονται την οπτική μας σε όλο τον κόσμο και βλέπουμε την υποστήριξή τους. Σήμερα παλεύουμε για έναν ελεύθερο δρόμο για τη Ρωσία (…) Η κατάρρευση της δυτικής ηγεμονίας που έχει ξεκινήσει είναι μη αναστρέψιμη. Δεν θα είναι όπως πριν».