Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή στην πόλη Μπούτσα στην Ουκρανία, για την οποία αλληλοκατηγορούνται Δύση και Ρωσία, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών ΜΜΕ. Η ΕΕ, μάλιστα, ήδη ετοιμάζεται για νέες κυρώσεις, υπό το φως των εικόνων με τις σφαγές.

Ads

Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή 3 Απριλίου, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα. Εκρήξεις στη Χερσώνα και στην Τερνόπιλ – Νέες εκρήξεις στην Οδησσό.

Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα. Η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο στο οποίο διαπράχθηκαν τα εγκλήματα. Πρόκειται επίσης να ζητηθεί η συνδρομή ξένων ερευνητών.

Οι χώρες της ΕΕ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως δήλωσαν ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και εθνικοί αξιωματούχοι. Η ΕΕ «προωθεί τις εργασίες για περαιτέρω κυρώσεις», δήλωσε ο Μπορέλ.

Ads

Ο Μπορέλ σημείωσε μιλώντας στο POLITICO ότι «οι αναφορές σχετικά με τις σφαγές, τους βιασμούς, την εξευτελιστική, απάνθρωπη μεταχείριση κατά του ουκρανικού λαού από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής» σε πόλεις όπως η Μπούτσα «πρέπει να διερευνηθούν πλήρως και οι δράστες θα λογοδοτήσουν». Πρόσθεσε ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την έρευνα [του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου], βοηθώντας τον ουκρανικό γενικό εισαγγελέα και την κοινωνία των πολιτών που εργάζονται για τη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων αυτών των εγκλημάτων πολέμου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον απελευθερωθεί», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι «οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα καταγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν», είπε. 

Με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής γνωστοποίησε ακόμη πως η ΕΕ στηρίζει πλήρως την έρευνα που ξεκίνησε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βοηθά τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας και την Κοινωνία των Πολιτών που επικεντρώνονται στη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου.

«Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις ζοφερές ώρες για ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και θα προχωρήσει επειγόντως σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ στην ανακοίνωση και τονίζει ότι «ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως και χωρίς όρους».

Για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα έκανε λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής. Προσέθεσε ότι συμφώνησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο για «πλήρη συντονισμό» σημειώνοντας ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ».

Ζελένσκι: «Κτήνη» και «χασάπηδες»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα για γενοκτονία ενώ η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι θα φέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για σφαγή με ευθύνη των ρωσικών δυνάμεων. Στη διάρκεια της νύχτας από την Κυριακή προς τη Δευτέρα, στην τακτική ομιλία του προς τους Ουκρανούς, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της χώρας του που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο.

«Αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας. Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν». Και πρόσθεσε: «Τι έκαναν; Γιατί τους σκότωσαν; Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του; Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου; Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια; Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους; Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους; Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης; Τι έκανε η Μπούτσα στη Ρωσία σας;».

Νωρίτερα, μιλώντας στην την τελετή απονομής των βραβείων Grammy, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από όσους την παρακολουθούσαν να στηρίξουν τη χώρα του «με όποιο τρόπο μπορούν». «Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν. Τραγουδούν για τους τραυματίες στα νοσοκομεία, ακόμη και για αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Αλλά η μουσική ακούγεται ανεξαρτήτως συνθηκών», είπε και πρόσθεσε: «Πείτε την αλήθεια για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση. Στηρίξτε μας με όποιο τρόπο μπορείτε. Οποιονδήποτε, αλλά όχι με τη σιωπή. Και μετά θα έρθει η ειρήνη», κατέληξε.

Μπάιντεν: «Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσει»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι επιθυμεί μια «δίκη για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου».  Προανήγγειλε επίσης την επιβολή «πρόσθετων κυρώσεων» κατά της Ρωσίας και επανέλαβε ότι θεωρεί τον Ρώσο Πρόεδρο έναν «εγκληματία πολέμου», αποκαλώντας τον «στυγνό». «Πρέπει να λογοδοτήσει», είπε.

Διαφωνίες στη Γερμανία για ενεργειακό εμπάργκο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Κυριακή ότι η ΕΕ θα συζητήσει νέες κυρώσεις από σήμερα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Όμως ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ απέρριψε εκ νέου ενδεχόμενο εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αέριου. Ωστόσο προανήγγειλε απεξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα έως το τέλος του καλοκαιριού και από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους., λέγοντας ότι ενώ το Βερολίνο προχωρά σε μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου εβδομάδα με εβδομάδα, μια ξαφνική απαγόρευση εισαγωγών θα έβλαπτε περισσότερο την ΕΕ παρά τη Ρωσία. Ο Χάμπεκ είπε ακόμη η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση και εθνικοποίηση διυλιστηρίων και ενεργειακών υποδομών που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες στη Γερμανία.

Οι αρχές της Γερμανίας αγωνίζονται να επιβάλουν τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις της ΕΕ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Welt δημοσίευσε μερικά μάλλον καταστροφικά σχόλια από ανώτερο μέλος της τελωνειακής αστυνομίας της Γερμανίας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ κατά του Πούτιν και των φίλων του ολιγαρχών θα έχουν «ελάχιστα αποτελέσματα» στη Γερμανία, επειδή οι αρχές δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία, τις πληροφορίες και τα νομικά εργαλεία για την επιβολή τους.

Τον περασμένο μήνα, η Bild δημοσίευσε έναν κατάλογο προνομιακών γερμανικών ακινήτων, όπως ένα πολυτελές κτίριο δίπλα στην Όπερα του Μονάχου, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανήκουν στον Πούτιν και δεν έχουν κατασχεθεί.

Νέο γύρο κυρώσεων θέλει ο Μακρόν

Μετά τα εγκλήματα στην Μπούτσα της Ουκρανίας απαιτούνται νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν
Χρειάζεται ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούτσα)», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Αυτό που συνέβη στην Μπούτσα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα», πρόσθεσε. Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Μακρόν, ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.

Για γενοκτονία μιλούν Μαδρίτη και Βαρσοβία

Για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου. «Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα. «Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

Τι απαντά η Ρωσία: Ψευδής παραπληροφόρηση από Ουκρανία

Από την πλευρά της, η Ρωσία αμφισβητεί τη γνησιότητα των εικόνων, τις οποίες κατέγραψαν και ξένοι δημοσιογράφοι που μπήκαν στην πόλη μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Η Ρωσία χθες, Κυριακή 3 Απριλίου, αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια ”παράσταση” για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Η Μόσχα διέταξε να διεξαχθεί έρευνα για την ουκρανική «προβοκάτσια» αναφορικά με θανάτους αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε να διεξαχθεί επίσημη εξέταση γι’ αυτό που αποκάλεσε ουκρανική «προβοκάτσια» μετά τις κατηγορίες του Κιέβου εναντίον των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων για σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα, ανέφερε η επιτροπή σε δήλωση που εξέδωσε. Ο δε αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ντμίτρι Πολιάνσκι, μέσω Twitter, μίλησε για «πρόκληση Ουκρανών ριζοσπαστών στην Μπούτσα», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί στον ΟΗΕ. «Υπό το πρίσμα της αποτρόπαιης πρόκλησης των Ουκρανών ριζοσπαστών στην Μπούτσα, η Ρωσία ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 4 Απριλίου».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε θα συζητηθούν οι προσπάθειες του Κιέβου να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να κλιμακώσει τη βία, έπειτα από την «προβοκάτσια». «Η Ρωσική Ομοσπονδία ζήτησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την πρόκληση του ουκρανικού στρατού και των ριζοσπαστών στην πόλη Μπούτσα. Ο στόχος πίσω από το έγκλημα του “καθεστώτος του Κιέβου” είναι η διακοπή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και η κλιμάκωση της βίας», έγραψε στο Telegram.

Η Μαρία Ζαχάροβα υποστήριξε ότι πίσω από την «προβοκάτσια» βρίσκονται οι ΗΠΑ. «Ποιοι είναι αυτή που το έκαναν; Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η άμεση κατακραυγή της Δύσης για τις εικόνες νεκρών αμάχων υποδηλώνει ότι η ιστορία ήταν μέρος ενός σχεδίου για να προσβληθεί η φήμη της Ρωσίας.

«Σε αυτή την περίπτωση, μου φαίνεται ότι το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις (για τη Ρωσία) έγιναν τα πρώτα λεπτά μετά την εμφάνιση αυτών των υλικών δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς το ποιος “παρήγγειλε” αυτήν την ιστορία», χωρίς ωστόσο να δώσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για τους ισχυρισμούς της. Σημειώνεται ότι η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο έκανε λόγο για «σκηνοθεσία από το καθεστώς του Κιέβου για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης».