Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για 36ωρη κατάπαυση του πυρός σε όλη την Ουκρανία από αύριο το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ads

Τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να απέχουν από εχθροπραξίες για 36 ώρες προκειμένου να γιορτάσουν τα ορθόδοξα Χριστούγεννα, ανέφερε.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου έρχεται μετά την έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο πατριάρχης Κύριλλος, για κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο καλεί μάλιστα και την Ουκρανία να κηρύξει ανάλογη κατάπαυση πυρός, προκειμένου οι πιστοί να συμμετάσχουν στη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, αλλά και να εορτάσουν ανήμερα.

Ads

Χριστιανοί ορθόδοξοι στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ουκρανία, εορτάζουν τα Χριστούγεννα με το παλαιό ημερολόγιο, στις 6 και 7 Ιανουαρίου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής των μερών στην Ουκρανία από τις 12.00 της 6ης Ιανουαρίου 2023 έως τις 24.00 της 7ης Ιανουαρίου 2023. Προερχόμενοι από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών που ομολογούν την Ορθοδοξία ζουν στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων» αναφέρει στην επιστολή του ο Ρώσος πρόεδρος.

Πριν από την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, ο Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ρωσία είναι ανοικτή σε διάλογο για την Ουκρανία, αλλά ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχθεί τις «νέες εδαφικές πραγματικότητες», σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν «αναγνώρισε επίσης τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχοντας πληροφορίες και καθοδήγηση», ανέφερε.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης μια σειρά από ενεργειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Akkuyu.

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι οι ειρηνευτικές προσπάθειες «θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.