Απαράδεκτο χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το γεγονός ότι η Αυστρία αρνείται να άρει το τραπεζικό απόρρητό της, σε αντίθεση με το Λουξεμβούργο που δήλωσε έτοιμο να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή η Αυστρία εμφανίζεται ανένδοτη, ενώ το Βερολίνο αυξάνει την πίεση ζητώντας να τεθεί το ζήτημα στην ατζέντα του Ecofin που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο. Την πρόθεσή της να παλέψει «σαν λιοντάρι» προκειμένου να προστατέψει το τραπεζικό απόρρητο της Αυστρίας διεμήνυσε την Δευτέρα η υπ. Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.

Ads

 
Τη δυσφορία της για την επιμονή της Αυστρίας να μην προχωρήσει σε άρση του τραπεζικού της απορρήτου εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη στάση της χώρας.
 
«Είναι αδύνατον ένα κράτος μέλος να μπλοκάρει τα 26 άλλα», δήλωσε η Έμερ Τρέινορ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Φορολογία Αλγκίρντας Σεμέτα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. «Είναι δύσκολο για την Αυστρία να επιμείνει στη θέση της, όταν όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι έτοιμα να προχωρήσουν προς μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών» επέμεινε η Τρέινορ.
 
Η εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου παρατήρησε πως όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, «έχουμε ξεκάθαρους κανόνες στους κόλπους της ΕΕ. Είκοσι πέντε χώρες έχουν δεσμευθεί να τους ακολουθήσουν».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters και ο ίδιος ο επίτροπος Σεμέτα. «Τα φώτα είναι πλέον στραμμένα στην Αυστρία. Εάν συνεχίσει να αντιστέκεται στην αναπόφευκτη πρόοδο προς μεγαλύτερη διαφάνεια, θα βρεθεί σε μία απομονωμένη και μη βιώσιμη θέση. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την φοροδιαφυγή δίχως ισχυρότερα, ταχύτερα, και βαθύτερα μέτρα για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών» συμπλήρωσε ο κ. Σεμέτα.
 
Ένα βήμα πίσω το Λουξεμβούργο

 
Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες, που επικαλούμενες το τραπεζικό απόρρητο δεν διαβιβάζουν αυτόματα πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της Ε.Ε. έπειτα από δικαστικά αιτήματα. Όμως, το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε την Κυριακή πως είναι έτοιμο να χαλαρώσει τη θέση του, αφού η Γερμανία και η Γαλλία ζήτησαν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητο στις δύο χώρες.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τις σχετικές δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν. «Όλες οι δηλώσεις του κ. Φρίντεν αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ ξεκάθαρες. Οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επαφή με το Λουξεμβούργο» δήλωσε σήμερα, η Τρέινορ.
 
Ανένδοτη η Βιέννη
 
Την πρόθεσή της να παλέψει «σαν λιοντάρι» προκειμένου να προστατέψει το τραπεζικό απόρρητο της Αυστρίας διεμήνυσε την Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών της κεντροευρωπαϊκής χώρας, Μαρία Φέκτερ, καθώς οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς τη Βιέννη και το Λουξεμβούργο, στον απόηχο της κυπριακής κρίσης.
 
«Είμαι διώκτρια των φοροφυγάδων αλλά και προστάτιδα των έντιμων αποταμιευτών. Είναι αδικαιολόγητο να ανοίξουμε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς ανθρώπων που δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Για αυτό το λόγο, πολεμώ σαν λιοντάρι για το τραπεζικό απόρρητο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Φέκτερ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Oesterreich». «Ως υπουργός, δεν θα εγκρίνω οποιαδήποτε ατζέντα που θέτει σε κίνδυνο το τραπεζικό απόρρητο» συμπλήρωσε η κ. Φέκτερ, υπογραμμίζοντας πως θα ασκήσει βέτο κατά οποιασδήποτε κίνησης που μπορεί να ανατρέψει αυτό το καθεστώς.
 
Υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού απορρήτου στην Αυστρία τάχθηκε, στο μεταξύ και ο αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ότμαρ Κάρας.

«Το τραπεζικό απόρρητο, όπως το έχουμε θέλουμε να το διατηρήσουμε και εδώ βάζω θαυμαστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπίντελεγκερ. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι υπάρχει δυνατότητα παροχής πληροφοριών σε περιπτώσεις διεξαγωγής έρευνας.
 
Η Αυστρία θα συμμετάσχει στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων, είπε, επισημαίνοντας πως η χώρα του «δεν είναι φορολογικός παράδεισος», καθώς το τραπεζικό απόρρητο δεν ισοδυναμεί με ένα τέτοιο καθεστώς. Πρόσθεσε ακόμη πως στη χώρα του δεν υπάρχουν ανώνυμοι λογαριασμοί, ενώ οι τόκοι φορολογούνται.
 
Σύμφωνα με τον Σπίντελεγκερ, η Αυστρία δεν θέλει να προστατεύσει κανέναν, ο οποίος αποκρύπτει από τις αρχές της χώρας του μαύρο χρήμα, αλλά «πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ώστε να μην μπορεί ο γείτονας να κοιτάξει το ποσό που βρίσκεται στο λογαριασμό μου» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Να τεθεί το θέμα στο Ecofin ζητά το Βερολίνο
 
Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Δουβλίνο, είναι «μια καλή ευκαιρία» για να συζητηθεί το θέμα της φοροδιαφυγής σύμφωνα με το Βερολίνο.
 
«Το σήμα που ήρθε από το Λουξεμβούργο θα χρησιμοποιηθεί από την Επιτροπή για να θίξει και πάλι το θέμα» και «το άτυπο Ecofin είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτό», «μια καλή ευκαιρία», δήλωσε τη Δευτέρα, ο Μάρτιν Κότχαους, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.