Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέλνουν πολεμικά πλοία στον Κόλπο, παρά τις απειλές της Τεχεράνης για ανάληψη δράσεων αν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που απομακρύνθηκε κατά τη διάρκεια ιρανικών ασκήσεων επιστρέψει στον Κόλπο.

Ads

Οι μετακινήσεις των αμερικανικών πλοίων είναι «συνηθισμένες, προγραμματισμένες ενέργειες, σύμφωνες με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», ανέφερε ο πλοίαρχος Μπιλ Σπικς σε μήνυμα που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που του έθεσε το πρακτορείο Reuters.

«Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ενεργεί με βάση τις διεθνείς ναυτικές συμβάσεις για να διασφαλίζει ότι θα συνεχίζεται η ασφαλής πλεύση σε υδάτινες οδούς κρίσιμης σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, τόνισε πως «η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο θα συνεχιστεί, όπως γίνεται επί δεκαετίες».

Ads

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη ότι η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή είναι απαραίτητη για τη συνέχιση και την επιχειρησιακή στήριξη των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και να ακολουθήσουν το δρόμο των ΗΠΑ επιβάλλοντας εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου και «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής κεντρικής τράπεζας.