Η οικονομική κρίση κατέστησε το Eurogroup ως έναν από τους ισχυρότερους οικονομικούς θεσμούς παγκοσμίως. Μετά από πέντε χρόνια στο τιμόνι ο Γερούν Ντάισεμπλουμ αποχωρεί τον Ιανουάριο. Ποιος θα τον διαδεχθεί;

Ads

Στην εκλογή νέου προέδρου του Eurogroup τη Δευτέρα παίζουν ρόλο όλες οι διαφορετικές τάσεις και αντιπαραθέσεις της σύγχρονης Ευρώπης: ανατολική εναντίον δυτική, βορράς εναντίον νότου, Σοσιαλιστές εναντίον Συντηρητικών, αλλά και το πολύπλοκο ζήτημα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Τέσσερεις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία μετά την αποχώρηση του ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πορτογάλος σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο, ο φιλελεύθερος Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο, ο σλοβάκος σοσιαλιστής Πέτερ Κάζιμιρ και η λεττονή πράσινη Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα μέλος του κόμματος των Πρασίνων. Ας σημειωθεί ότι κάθε χώρα-μέλος του Eurogroup έχει μια ψήφο. Για την εκλογή προέδρου απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Ο νέος ή νέα πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να πληροί μια σειρά κριτηρίων. Επειδή, για παράδειγμα, προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ταγιάνι, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο. Την προϋπόθεση αυτή πληρούν ωστόσο όλοι οι υποψήφιοι.

Ads

Φαβορί ο πορτογάλος Μάριο Σεντένο;

Δεν έχουν όμως όλοι οι υποψήφιοι τις ίδιες πιθανότητες εκλογής. Έτσι δεν θεωρείται πιθανή μια εκλογή του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου και αυτό επειδή ο πρόεδρος της Κομισιόν προέρχεται από την ίδια χώρα, ενώ παράλληλα πλήθος ευρωπαϊκών θεσμών έχουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο. Την ίδια στιγμή χώρες-μέλη της ανατολικής Ευρώπη θεωρούν ότι δεν διαθέτουν ισχυρή εκπροσώπηση. Ίσως εκεί ο σλοβάκος Κάζιμιρ θα μπορούσε να συμπληρώσει ένα κενό. Μια εκλογή του πορτογάλου Μάριο Σεντένο θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα για την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση χρέους που πλήττει πρωτίστως τον ευρωπαϊκό νότο.

image

Η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Σε περίπτωση που εκλεγεί, τότε μια πρώην χώρα της κρίσης είναι σαν να βρίσκεται μεμιάς στο επίκεντρο των αποφάσεων της Ευρωζώνης. Ήδη τόσο η Ισπανία, όσο και η Γαλλία δήλωσαν ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα Σεντένο. Πάντως η λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα θεωρείται μάλλον αουτσάιντερ με ελάχιστες πιθανότητες εκλογής.

Όποιος και να εκλεγεί πάντως θα αναλάβει ένα δύσκολο έργο, όπως οι μεταρρυθμίσεις της νομισματικής ένωσης που καλούνται να θωρακίσουν καλύτερα την ζώνη του ευρώ για ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται και η διεύρυνση αρμοδιοτήτων του προέδρου του Eurogroup, καθώς και η αναβάθμισή του σε αντιπρόεδρο της Κομισιόν, δηλαδή με άλλα λόγια σε ένα είδος ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Η δημόσια συζήτηση για ένα τέτοιο αξίωμα βρίσκεται ωστόσο ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Πηγή: Deutsche Welle