Οι γαλλικές αρχές διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν έαν ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ,
είναι μεταξύ των νεκρών της σημερινής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης σε σπίτι στο προάστιο Σεν Ντενί στο βόρειο Παρίσι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι αρχές συνέλαβαν συνολικά οκτώ άτομα, ενώ δύο ακόμη άτομα σκοτώθηκαν, όταν ανατινάχτηκαν στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Μεταξύ των δύο καμικάζι ήταν και μια γυναίκα. Η  Washington Post, επικαλούμενη πηγές από τις υπηρεσίες πληροφορίων, μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ ήταν ο δεύτερος νεκρός, ωστόσο οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο Εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε πως ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ σίγουρα δεν είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ωστόσο δεν διέψευσε την πληροφορία πως είναι νεκρός. 

Ads

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, μετά την επιχείρηση που διήρκεσε επτά ώρες, δήλωσε πως είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να δοθεί η ταυτότητα των δύο υπόπτων τζιχαντιστών που σκοτώθηκαν, γιατί ακόμη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης. Η ταυτότητα του νεκρού άνδρα αναμένεται να διευκρινιστεί μετά την ανάλυση δείγματος DNA στα εγκληματολογικά εργαστήρια της παρισινής αστυνομίας. Πάντως σε συνέντευξη Τύπου ο Φρανσουά Μολέν τόνισε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας εμπόδισε μια τρομοκρατική ομάδα που σχεδίαζε να δράσει. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ένας από τους δράστες των επιθέσεων της Παρασκευής έστειλε γραπτό μήνυμα από το κινητό του, γράφοντας «αρχίζουμε».

Κατά την επιχείρηση, που στόχο είχε να εντοπιστεί ο ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τελικά οκτώ άτομα, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί πως οι συλληφθέντες ήταν επτά. Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονταν εντός του διαμερίσματος και άλλοι σε κοντινή απόσταση. Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι φερόμενοι ως ισλαμιστές τρομοκράτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση στην οικονομική και επιχειρηματική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας, τη La Defense. Άλλη πηγή που πρόσκειται στις έρευνες γνωστοποίησε ότι η επίθεση είχε οργανωθεί για αύριο Πέμπτη, στην εν λόγω συνοικία όπου εδρεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός κολοσσός Total αλλά και η τράπεζα Societe General. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι στόχοι των τρομοκρατών ήταν το εμπορικό κέντρο Quatre Temps και η κεντρική πλατεία της συνοικίας με τους ουρανοξύστες και τα γραφεία των επιχειρήσεων στο δυτικό τμήμα του Παρισιού.

Οι αστυνομικοί «ανέμεναν να εντοπίσουν τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ (σ.σ. τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων του Παρισιού) ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι άλλο: μια ομάδα που προετοίμαζε μια επίθεση στη La Defense», ανέφεραν αστυνομικές πηγές. Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε για την επιχείρηση στο Σεν Ντενί: «Αυτές οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν εναντίον ανθρώπων που ενδεχομένως θα επιτίθεντο ξανά και για μία ακόμη φορά βλέπουμε ότι εγκλήματα, δολοφονίες και βαρβαρότητες αποφεύχθηκαν», είπε.

Ads

Οι αστυνομικές πηγές είπαν ότι το Παρίσι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που σχεδιαζόταν στο La Defense από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Μαρόκου και τέσσερις αξιωματούχοι των μαροκινών υπηρεσιών επισκέφθηκαν τη γαλλική πρωτεύουσα για να συναντηθούν με τις γαλλικές αρχές.

Εν τω μεταξύ το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν απέκλειε να σκοτώθηκε και «τρίτος τρομοκράτης» κατά την αστυνομική επιχείρηση στο Σεν Ντενί, στα βόρεια του Παρισιού. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν οι αναφορές περί τρίτου νεκρού τρομοκράτη συνδέονται με το δημοσίευμα για τον θάνατο του Αμπντελχαντίμ Αμπαούντ. «Δεν αποκλείεται, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που βρέθηκαν στο χώρο, να έχει σκοτωθεί και τρίτος τρομοκράτης», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ Ανρί Μπραντέ. Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι «υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και ίσως και περισσότεροι», χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Ο Πιερ Ανρί Μπραντέ εξήγησε ότι οι έρευνες της σήμανσης και των ιατροδικαστών γίνονται με σχολαστικό τρόπο σε έναν χώρο γεμάτο με συντρίμμια καθώς κατά τις βίαιες συγκρούσεις το διαμέρισμα και τα διπλανά του υπέστησαν μεγάλες καταστροφές και ένα πάτωμα κατέρρευσε.

Ποιος είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ

Γεννημένος το 1987 στην περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της αιματοχυσίας στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, μαροκινής καταγωγής εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στις αρχές του 2013 αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πότε ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Γιος εμπόρου, που ήρθε στις Βρυξέλλες πριν από 40 χρόνια, ο Αμπαούντ, όπως σημειώνει το Euronews, φέρεται να φοίτησε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία στα νότια προάστια των Βρυξελλών, ενώ η οικογένειά του δηλώνει σοκαρισμένη. Τόσο ο Αμπαούντ όσο και καταζητούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ φυλακίστηκαν στο Βέλγιο το 2010 για ένοπλη ληστεία.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Euronews, στις 15 Ιανουαρίου, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo, οι βελγικές αρχές εισβάλλουν σε ένα σπίτι στην περιοχή Βερβιέ σκοτώνοντας δύο τζιχαντιστές που βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα με τις αρχές επρόκειτο για συνεργούς του Αμπαούντ που σχεδίαζαν τη δολοφονία Βέλγων αστυνομικών. Το τηλέφωνο του Αμπαούντ είχε εντοπιστεί τότε στην Ελλάδα από όπου επικοινωνούσε με τους συνεργούς του στις Βρυξέλλες. Ο Αμπαούντ κατάφερε να διαφύγει στη Συρία όπου εμφανίστηκε ένα μήνα μετά, στο προπαγανδιστικό περιοδίκό Dabiq μιλώντας για τα σχέδιά του να σκορπίσει τον τρόμο στη Δύση.

Φέρεται να είχε επαφές με τον γαλλο-αλγερινό τζιχαντιστή Μεχντί Νενμούς, που πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών το Μάιο του 2014 και είχε επίσης ζήσει στο Μόλενμπεκ. Συνδέεται επίσης με την αποτυχημένη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην υπερταχεία Thalys στη Βόρεια Γαλλία, τον περασμένο Αύγουστο, όπου ένας ένοπλος εξουδετερώθηκε από επιβάτες του τρένου.