Ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους (Patrick Crusius) από το Ντάλας φέρεται να είναι ο δράστης του μακελειού έξω από το πολυκατάστημα Walmart του Ελ Πάσο, ο οποίος σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 26 όταν άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 21χρονος νεαρός άνδρας, ο οποίος και συνελήφθη από τις Aρχές, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο», με το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για ένα κείμενο που αποδίδεται στον δράστη και κυκλοφορεί ήδη στο διαδίκτυο. Καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» κι αναφέρεται στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής σε τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας (15η Μαρτίου, 51 νεκροί).

Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

Ads

Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός ΚTSM επικαλούμενος την αστυνομία, μετέδωσε φωτογραφίες του υπόπτου που ελήφθησαν από κάμερες ασφαλείας, ενώ εισέβαλε στο WalMart. Εμφανίζουν τον 21χρονο Crusius με χακί παντελόνι και σκούρο μπλουζάκι να κραδαίνει ένα τουφέκι. Μοιάζει δε να φορά ακουστικά, ή προστατευτικά σκοποβολής για την ακοή.

Στο Γουόλμαρτ είχαν πάει πολλοί κάτοικοι του Ελ Πάσο να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο, που το πολυκατάστημα προσέφερε χθες με έκπτωση. Σύμφωνα με την αστυνομία, το μαγαζί ήταν ήδη κατάμεστο: 1.000 ως 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.