Έρευνα για τον θάνατο της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του στενού συμμάχου του Πούτιν, Αλεξάντρ Ντούγκιν, από έκρηξη στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κοντά στη Μόσχα, το βράδυ του Σαββάτου, ξεκίνησαν οι ρωσικές αρχές.

Ads

Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε ότι εξετάζει «όλες τις εκδοχές» σχετικά με το συμβάν, το οποίο αντιμετωπίζει ως ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης η Ντάρια Ντούγκινα έχασε τη ζωή της όταν σημειώθηκε έκρηξη στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κοντά στη Μόσχα, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κανάλι Telegram Baza, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν πως η Ντούγκινα οδηγούσε για περίπου δέκα λεπτά προτού εκραγεί το όχημα, πάρει φωτιά και φύγει από τον δρόμο. Η άτυχη κοπέλα πέθανε επί τόπου.

Θεωρείται ότι ο πατέρας της, ο Ρώσος υπερεθνικιστής φιλόσοφος Αλεξάντρ Ντούγκιν, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο εγκέφαλος του Πούτιν», μπορεί να ήταν ο στόχος της επίθεσης.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, πατέρας και κόρη επρόκειτο να επιστρέψουν από εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου με το ίδιο αυτοκίνητο, ωστόσο ο Ντούγκιν αποφασίσει να ταξιδέψει χωριστά την τελευταία στιγμή.

Ads

Την ίδια ώρα, το Κίεβο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μικαΐλο Ποντολιάκ, ανέφερε ότι «η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό, γιατί δεν είμαστε εγκληματικό κράτος όπως η Ρωσία, ούτε τρομοκρατικό».

Ποιος είναι ο Αλεξάντρ Ντούγκιν

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν τάσσεται εδώ και χρόνια υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία των ρωσόφωνων περιοχών. Η 30χρονη Ντάρια Ντούγκινα, δημοσιογράφος, είχε επίσης ταχθεί υπέρ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Μάιο χαρακτήρισε σε συνέντευξή της τον πόλεμο «σύγκρουση πολιτισμών» και δήλωσε περήφανη που τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας της είναι στόχος κυρώσεων από τη Δύση.

Νωρίτερα φέτος οι αμερικανικές και οι βρετανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στη Ντάρια Ντούγκινα για τη διασπορά «παραπληροφόρησης» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ντούγκιν είναι στόχος κυρώσεων των ΗΠΑ ήδη από το 2015 για τη φερόμενη εμπλοκή του στην προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος με εδαφικές φιλοδοξίες, που συνιστά μείζονα κίνδυνο για την Ευρασία. Χωρίς την επίλυση αυτού του προβλήματος, δεν έχει νόημα η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική», υποστήριζε επίσης μεταξύ άλλων ο Ντούγκιν.

Πρόκειται για έναν πολιτικό στοχαστή που κάνει αναφορές σε ένα ένδοξο και δυναμικό παρελθόν, προκειμένου να ερμηνεύσει τις αποτυχίες του παρόντος. Στο έργο του «Τα θεμέλια της γεωπολιτικής: Το γεωπολιτικό μέλλον της Ρωσίας», το οποίο κυκλοφόρησε το 1997, αναφέρει μεταξύ άλλων πως Ρώσοι πράκτορες οφείλουν να ενισχύσουν κάθε είδους διχαστική τάση στις ΗΠΑ, στηρίζοντας τους θιασώτες του απομονωτισμού.

Ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία

Ο θάνατος της κόρης του Ντούγκιν έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις με πολλούς συνεργάτες του να μιλούν ανοιχτά για απόπειρα δολοφονίας του ίδιου από την ουκρανική κυβέρνηση και να απαιτούν από το Κρεμλίνο να απαντήσει ανάλογα στοχοποιώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Κίεβο, επισημαίνει ο Guardian.

«Κέντρα λήψης αποφάσεων. Κέντρα λήψης αποφάσεων» έγραψε η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του κρατικά χρηματοδοτούμενου τηλεοπτικού σταθμού RT, αναδημοσιεύοντας ένα κάλεσμα να βομβαρδιστεί η έδρα της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών SBU.

Ο πρώτος που κατηγόρησε ανοιχτά το Κίεβο είναι ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης, Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν. «Οι τρομοκράτες του ουκρανικού καθεστώτος προσπάθησαν να εξοντώσουν τον Αλεξάντερ Ντούγκιν και ανατίναξαν την κόρη του… σε αυτοκίνητο. Ευλογημένη μνήμη της Ντάρια, είναι μια πραγματική Ρωσίδα» έγραψε στο Telegram.

Πάντως, σε περίπτωση που η βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο αποδειχθεί πως συνδέεται με τον πόλεμο, θα σηματοδοτεί την πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο που ο πόλεμος φτάνει ουσιαστικά στη ρωσική πρωτεύουσα, αγγίζοντας την οικογένεια ενός συμμάχου του Κρεμλίνου, κοντά σε μια από τις πιο αριστοκρατικές συνοικίες της Μόσχας.