Αμερικανικές, βρετανικές και καναδικές υπηρεσίες καταγγέλλουν προσπάθεια εισχώρησης χάκερ που χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα στα προγράμματα εταιρειών που πραγματοποιούν έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid19.

Ads

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Βρετανικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, προσθέτοντας ότι στα ίδια συμπεράσματα έχουν φτάσει και η Καναδική Εταιρεία Ασφάλειας Επικοινωνιών, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και η NSA.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ομάδες χάκερ επιχείρησαν να αποκτήσουν μέσω κακόβουλου λογισμικού πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων για να κλέψουν πληροφορίες για τα εμβόλια.

Οι χάκερ φέρονται να είναι μέλη της ομάδας APT29, που είναι γνωστή και ως Cozy Bear,  και σύμφωνα με την βρετανική έκθεση «Μέσα στο 2020 έχει βάλει στο στόχαστρο διάφορους οργανισμούς που σχετίζονται με τις έρευνες για την Covid19 σε Καναδά, ΗΠΗ και Βρετανία, πιθανότατα με την πρόθεση να κλέψουν πληροφορίες και στοιχεία για την ανάπτυξη και τις δοκιμές για το εμβόλιο». Δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι οργανισμοί ή εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο των χάκερ.

Ads

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι δίκτυα χάκερς πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για την πανδημία του κορονοϊού.

Αλλά τέτοιους είδους επιθέσεις χάκερς που να συνδέονται απροκάλυπτα με το ρωσικό κράτος δεν είχαν συμβεί κατά το παρελθόν.

Η ομάδα Cozy Bear που σχετίζεται με την ρωσική κυβέρνηση θεωρείται ύποπτη για τις επιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Λονδίνου, το Κρεμλίνο έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες.

«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία. Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες, όπως ακριβώς και τις αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές του 2019» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.