Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ασκήσει ποινική δίωξη, η οποία όμως παραμένει μέχρι τώρα σφραγισμένη, σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, αποκαλύπτει έγγραφό του που φέρνει στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.

Ads

Η αποκάλυψη φαίονεται να έγινε κατά λάθος, μέσω εισαγγελικού εγγράφου που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο άλλης υπόθεσης, σύμφωνα με τα WikiLeaks. 

Η ακριβής φύση του κατηγορητηρίου δεν γίνεται σαφής και στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ θα παραμείνουν μυστικές ως «τη σύλληψή του», κατά την ίδια πηγή.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks θεωρείται υπεύθυνος για την αποκάλυψη χιλιάδων απόρρητων και εμπιστευτικών αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Ads

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η συντακτική ομάδα του WikiLeaks εκτίμησε πως μάλλον στο έγγραφο αυτό έγινε κατά λάθος «copy – paste» και προστέθηκαν φράσεις από τη δίωξη σε βάρος του Ασάνζ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποκαλύπτει “από ατύχημα” την ύπαρξη σφραγισμένων κατηγοριών ή ενός προσχεδίου τους σε βάρος του ιδρυτή του WikiLeaks», σχολίασε η συντακτική ομάδα του ιστότοπου στην ανάρτησή της στο Twitter.

Ο Ασάνζ ζει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφότου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τη λατινοαμερικάνικη χώρα το 2012.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θεωρεί πως η σημερινή κυβέρνηση του Ισημερινού σχεδιάζει να τον παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ και ψάχνει δικαιολογία για να τερματίσει το άσυλο που του είχε χορηγηθεί, έπειτα από μια σειρά διαρροών για τις συνθήκες της διαμονής του στην διπλωματική αποστολή στα ΜΜΕ και μια σειρά όρων που του επιβλήθηκαν από το Κίτο.