Στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία στέλνουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ενώ μαίνεται ο πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή.

Ads

Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ «οι σύμμαχοι ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενόσω η χώρα συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στην επιχείρηση ευρείας κλίμακας από τη Ρωσία. Χιλιάδες αντιαρματικά όπλα, εκατοντάδες πύραυλοι αεράμυνας και χιλιάδες αποθέματα φορητών όπλων και πυρομαχικών αποστέλλονται στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι παρέχουν επίσης οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει σημαντική ποσότητα οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι εντείνουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, με επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και οι σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Στέλνουμε σαφές μήνυμα πλήρους υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τονίζει στην ανακοίνωση ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ads

image

Οι χώρες που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού  συνολικού βάρους περίπου 40 τόνων προς την κυβέρνηση του Κιέβου. Τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, τα οποία προέρχονται από κατασχέσεις. Αντιαρματικά και συγκεκριμένα όπλα τύπου RPG-18, τα οποία η χώρα μας έχει προμηθευτεί πριν από αρκετά χρόνια, μετά την κατάρρευση της Ανατολικής Γερμανίας. Πυρομαχικά, όπως ρουκέτες 122 χιλιοστών G-2000.

ΗΠΑ

Στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία.

«Αυτή η βοήθεια θα περιλαμβάνει νέα αμυντικά στρατιωτικά μέσα, που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει τις τεθωρακισμένες, αερομεταφερόμενες και άλλες απειλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα», διαβεβαίωσε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει αντιαρματικά όπλα Javelin και πυραύλους Stinger για να καταρρίψει αεροσκάφη.

Το Πεντάγωνο είπε ότι τα όπλα περιλάμβαναν αντιτεθωρακισμένα, φορητά όπλα, θωράκιση σώματος και διάφορα πυρομαχικά για την υποστήριξη των υπερασπιστών της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι στο υλικό περιλαμβάνονται και αντιαεροπορικά συστήματα.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «έλαβε την απόφαση να προμηθεύσει στην Ουκρανία ελαφρά αμυντικά οπλικά συστήματα κατά της θωράκισης». Τα όπλα εκείνα ενισχύθηκαν με νέες αποστολές μετά τη ρωσική εισβολή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

H Βρετανία, πλην της συνεχούς βοήθειας σε οπλισμό, με κυριότερο 2.000 αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς, έχει αποστείλει και τουλάχιστον 30 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Γερμανία

Η Γερμανία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger από τα αποθέματα της Bundeswehr για άμυνα κατά της Ρωσίας.

Είναι μια σημαντική αλλαγή από τη μακροχρόνια πολιτική του Βερολίνου για την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων σε μια ζώνη συγκρούσεων.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στον εισβολέα Πούτιν», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το Σάββατο.

Γαλλία

Η Γαλλία, η οποία έχει ήδη στείλει βοήθεια, αποστέλλει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό καθώς και καύσιμα.

Το Παρίσι είπε ότι έχει ενεργήσει σε προηγούμενα αιτήματα της Ουκρανίας για αμυντικά αντιαεροπορικά και ψηφιακά όπλα, χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, για στρατιωτικούς λόγους.

Ολλανδία

Η Ολλανδία προμηθεύει με πυραύλους αεράμυνας και αντιαρματικά συστήματα την Ουκρανία, ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση.

Η ολλανδική κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα ουκρανικό αίτημα για ταχεία αποστολή 200 πυραύλων αεράμυνας Stinger και 50 αντιαρματικών όπλων «Panzerfaust 3» με 400 ρουκέτες.

Επίσης, εξετάζει από κοινού την αποστολή ενός συστήματος αεράμυνας Patriot μαζί με τη Γερμανία σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία.

Σουηδία, Νορβηγία και Δανία

Η Στοκχόλμη επίσης σπάει την ιστορική ουδέτερη στάση της και στέλνει 5.000 αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, με τη Δανία να συνεισφέρει άλλα 2.700. Η Νορβηγία στέλνει κράνη και θωράκιση σώματος και έως 2.000 αντιαρματικά όπλα M72.

Φινλανδία

Η ουδέτερη Φινλανδία λαμβάνει την «ιστορική» απόφαση να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία και θα στείλει 1.500 εκτοξευτές ρουκετών, 2.500 τουφέκια εφόδου, 150.000 φυσίγγια και 70.000 μερίδες σιτηρέσιο.

Βέλγιο

Το Βέλγιο λέει ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 3.000 ακόμη αυτόματα τουφέκια και 200 αντιαρματικά όπλα, καθώς και 3.800 τόνους καυσίμων.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία δίνει στην Ουκρανία γυαλιά νυχτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, χειροβομβίδες, πυρομαχικά και αυτόματα τουφέκια G3.

Ρουμανία

Η Ρουμανία –η οποία μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία– προσφέρεται να περιθάλψει τραυματίες από τις ζώνες κρίσης στα 11 στρατιωτικά νοσοκομεία της, καθώς και να στείλει καύσιμα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και άλλο «στρατιωτικό υλικό» αξίας 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τσεχία

Τσεχία θα δωρίσει στην Ουκρανία πολυβόλα, αυτόματα τυφέκια και τυφέκια ακριβείας, περίστροφα και πυρομαχικά, αξίας 7,6 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Καναδάς

Η Οτάβα στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και δανείζει στο Κίεβο μισό δισεκατομμύριο καναδικά δολάρια (394 εκατομμύρια δολάρια) για να το βοηθήσει να αμυνθεί.

image