Όπως προκύπτει από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον τότε ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και βασικά στελέχη του κόμματος, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Στελέχη της ισπανικής Αριστεράς μου έλεγαν προχθές στις Βρυξέλλες, ότι ο «βρόμικος πόλεμος» κατά του κόμματος σχετιζόταν άμεσα με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Το 2015 στην εξουσία βρίσκεται το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, θορυβημένο από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των Ισπανών αγανακτισμένων και την άνοδο των Podemos, που διεκδικούν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τον Ιανουάριο του 2015 ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης τον Ιανουάριο οι ισπανικές Μυστικές Υπηρεσίες ξεκινούν την παρακολούθηση του.

Διαβάστε: Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας έστειλε το δικό του μήνυμα στα ελληνικά (Βίντεο)

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα βασικά στελέχη του κόμματος, όπως οι Iñigo Errejón, Yolanda Díaz, Joan Baldoví, Ione Belarra και Irene Montero. (Η τελευταία εκλέχθηκε ευρωβουλευτής στις πρόσφατες εκλογές του Ιουνίου). Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ της Ισπανίας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και η ίδια η πορεία των Podemos επηρεάζεται ευθέως από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και το δημοψήφισμα του 2015.

Ads

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Ραχόι και το ρεκόρ παρακολουθήσεων

Ανάμεσα σε αυτούς που παρεμβαίνουν πριν από τη διεξαγωγή του, είναι ο Ισπανός υπουργός εξωτερικών, που υποστήριξε πως το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα είναι «άνευ νοήματος» και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που τάσσεται υπέρ του «Ναι», καταγγέλλοντας τις «μονομερείς αποφάσεις και τις πολιτικές των τετελεσμένων» που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Μετά το δημοψήφισμα, ο Ραχόι δηλώνει ότι δεν πρέπει η Ισπανία να ακολουθήσει την πορεία της Ελλάδας.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2016, ο Ιγλέσιας ήταν στόχος 122 παρακολουθήσεων που πραγματοποιήθηκαν από διάφορες μονάδες Αστυνομίας και Ασφάλειας. Το ρεκόρ κατασκοπίας σημειώνεται στις 22 Ιουλίου 2015, όταν ένας ασφαλίτης κάνει 25 έρευνες για τον ηγέτη των Podemos. Τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για το τρίτο μνημόνιο.

Διαβάστε: Ισπανία / Σκάνδαλο υποκλοπών κατά της Αριστεράς συγκλονίζει το πολιτικό τοπίο

Δεν γνωρίζουμε ακόμη το περιεχόμενο των ερευνών της ισπανικής ασφάλειας, ώστε να διαπιστωθεί αν αυτές σχετίζονταν άμεσα με τις ελληνικές εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι οι τελευταίες επηρέασαν τις ισπανικές. «Η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έβλαψε τους Podemos», σημείωνε σε μία συνέντευξη του στην ΕφΣυν ο Ισπανός πολιτικός επιστήμονας Χάιμε Παστόρ. «Ενα από τα στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας του Λαϊκού Κόμματος ήταν, εκτός από το να μιλά διαρκώς για τη Βενεζουέλα, να επισείει το παράδειγμα της Ελλάδας. Ελεγαν: ‘’Τι θα κάνετε αν κυβερνήσετε; Είδατε τι έκανε ο Τσίπρας’’».

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας παίρνει επίσης σαφείς αποστάσεις. «Ελεγε ότι θα έκανε κάτι ριζικά διαφορετικό από τον Τσίπρα, αλλά την ίδια στιγμή απέφευγε να μιλήσει για την Ελλάδα », προσθέτει στη συνέντευξη του ο Χάιμε Παστόρ.

H «σύμπτωση» της Βενεζουέλας

Η παρακολούθηση του Ιγκλέσιας και των συντρόφων του συνεχίστηκε το 2016, όταν οι Podemos ξεκινούν διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και την ανατροπή της κυβέρνησης Ραχόι.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο από τα νέα ντοκουμέντα για τον βρόμικο πόλεμο κατά των Podemos, ήταν η υπόθεση με τον ψεύτικο τραπεζικό λογαριασμό του Ιγκλέσιας και τη δήθεν χρηματοδότηση του από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Στις 6 Μαΐου 2016, η δεξιά ηλεκτρονική εφημερίδα Okdiario δημοσίευσε ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Η κυβέρνηση Μαδούρο πλήρωσε 272.000 δολάρια στον Πάμπλο Ιγκλέσιας στον φορολογικό παράδεισο των Γρεναδίνων το 2014», μέσω της τράπεζας Europacific Bank Limited.

 

Οι συνομιλίες που ήρθαν στο φως, αποκαλύπτουν τις προσπάθειες της αστυνομίας, ώστε να δημοσιευτεί η ψεύτικη πληροφορία. «Είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις πηγές μας, ότι αν πρόκειται να δοθεί στον Τύπο, θα πρέπει να είναι η El Mundo ή η El País», γράφουν οι ασφαλίτες. Τελικά, η Okdiario ήταν αυτή που δέχθηκε να κάνει τη βρόμικη δουλειά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση του «ρεπορτάζ», η Europacific Bank Limited, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαίωνε ότι «δεν έχει διατηρήσει ποτέ λογαριασμό για το εν λόγω πρόσωπο (Ιγκλέσιας) ούτε έχει λάβει έμβασμα από οποιοδήποτε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή τις πηγές που αναφέρονται στο άρθρο». Αλλά η ζημιά είχε γίνει γιατί η πληροφορία ανακυκλώθηκε από τα εχθρικά προς την Αριστερά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανάλογες ψευδείς ειδήσεις δημοσιεύθηκαν και για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για ισπανο-ελληνικό συντονισμό στο βρόμικο πόλεμο ή για απλή ..βρόμικη σύμπτωση.