Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί, πως η Ευρώπη δεν πρέπει να προσφέρει βοήθεια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές ευρωπαϊκών κρατών διαπλέοντας τη Μεσόγειο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ads

«Εάν ρωτάτε εμένα, αυτοί είναι οικονομικοί μετανάστες – όλοι τους λαθρομετανάστες. Νεαροί άνθρωποι που δεν προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο», δήλωσε. Όταν του επισημάνθηκε από τη γερμανική συντηρητική εφημερίδα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές ένοπλες συρράξεις στην Αφρική, από τη Σομαλία ως την Ερυθραία, ο Μπάμπις απάντησε: «Πήγα επιτόπου για να μάθω περισσότερα. Πληρώνουν 2.000 ως 5.000 δολάρια για το ταξίδι».

Μια συμμορία διακινητών ανθρώπων κερδίζει περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο μεταφέροντας μετανάστες στην Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου, υποστήριξε ακόμη ο Μπάμπις στις δηλώσεις του στην εφημερίδα. Δεν διευκρίνισε ποια είναι η πηγή αυτής της εκτίμησης.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας επανέλαβε εξάλλου την κατηγορηματική αντίθεσή του στο σχέδιο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ να ανακατανέμονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φθάνουν στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ βάσει ποσοστώσεων.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ