Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην κηδεία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, του αφροαμερικανού εφήβου που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι στις ΗΠΑ, ενώ ήταν άοπλος.

Ads

Ουρές πενθούντων εισήλθαν στην Εκκλησία των Βαπτιστών Friendly Temple, όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία. 

image

Στο πρόγραμμα της επιμνημόσυνης δέησης ήταν τυπωμένες τα γράμματα των γονέων του Μάικλ. «Την ημέρα που γεννήθηκες, κατάλαβα ότι ο Θεός μου έστειλε την ευλογία του. Κι αυτή η ευλογία ήσουν εσύ», έγραψε η μητέρα του. «Πάντοτε σου έλεγα ότι δεν θα επιτρέψω να σου συμβεί τίποτε κακό. Δεν μπόρεσα να σε προστατέψω, κι αυτό με πονάει πάρα πολύ», έγραψε ο πατέρας του Μάικλ.

Ads

image

Οταν άρχισε η επιμνημόσυνη δέηση ο ναός με χωρητικότητα 2.500 ατόμων ήταν κατάμεστος, όπως και διπλανή αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ οι γύρω δρόμοι γέμισαν με χιλιάδες κόσμο.

image

Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Γ’, γιος του πολιτικού και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η κόρη του Μπερνίς Κινγκ, ο αιδεσιμότατος Τζέσι Τζάκσον, ο ράπερ Snoop Lion και ο σκηνοθέτης και παραγωγός Σπάικ Λι.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μιζούρι Τζέι Νίξον δεν πήγε στην κηδεία θέλοντας να αποφύγει τις αντιδράσεις του κόσμου για τον χειρισμό της κρίσης μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εκπροσωπήθηκε με τρεις αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Μπρόντερικ Τζόνσον, επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας του Λευκού Οίκου για τους μαύρους νέους υποβαθμισμένων περιοχών. 

image

Την Κυριακή, ο πατέρας του Μπράουν κάλεσε σε ηρεμία στην κηδεία. «Αύριο το μόνο που ζητώ είναι ειρήνη και ησυχία», τόνισε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Σεντ Λούις. Περίπου 400 διαδηλωτές, οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη μνήμη του 18χρονου, παρουσία των γονιών του Μάικλ Μπράουν αλλά και του πατέρα του Τρέιβον Μάρτιν, ενός άλλου νεαρού Αφροαμερικανού, ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2012 στη Φλόριντα από φρουρό συνοικίας.

Ο 18χρονος  έπεσε νεκρός στις 9 Αυγούστου, από τις έξι σφαίρες που του έριξε ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον, που δεν γνώριζε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ότι ο νεαρός είχε κλέψει ένα πακέτο τσιγάρα. Μετά τη δολοφονία του ξέσπασε κύμα οργής στο Φέργκιουσον, με πολυήμερες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Πολλοί κάτοικοι του Φέργκιουσον, σημειώνουν ότι αν ο Ντάρεν Γουίλσον, υπεύθυνος για το θάνατο του Μπράουν, δεν παραπεμφθεί σε δίκη, θα υπάρξει εξέγερση.