Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με ακτιβιστές, όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Τα ονόματα των θυμάτων αναρτήθηκαν στη σελίδα των Επιτροπών Τοπικού Συντονισμού της Συρίας (LCC), μιας ομάδας ακτιβιστών που καταγράφουν τις διαδηλώσεις από τα μέσα Μαρτίου. Για άλλη μια ημέρα οι Σύροι βγήκαν την Παρασκευή στους δρόμους, απαιτώντας να πέσει το καθεστώς του Ασαντ. Αυτόπτεις μάρτυρες και ακτιβιστές δηλώνουν ότι παρά τις στρατιωτικές επεμβάσεις στις βορειοδυτικές πόλεις όπου επικρατεί αναταραχή, οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται.

Ads

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν από τα προάστια της Δαμασκού ως τα σύνορα με το Λίβανο και την έρημο στα σύνορα με το Ιράκ. Σημειώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου επιθέσεις αρμάτων μάχης εναντίον χωριών σε λόφους κοντά στην Τουρκία προκάλεσαν στη διάρκεια της νύχτας το θάνατο τριών αμάχων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άλλοι τρεις άνθρωποι έπεσαν νεκροί το μεσημέρι της Παρασκευής από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην κεντρική πόλη Χομς. Στρατός και άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στις κεντρικές συνοικίες της πόλης για να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για δυο νεκρούς στη Δαμασκό.

«Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη Χομς, δύο στη συνοικία Κάνταμ της Δαμασκού και ένας στη Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό, από τα πυρά των δυνάμεων του καθεστώτος» δήλωσε ο Αμαρ Κουράμπι, επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στην Αίγυπτο. Παράλληλα, στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι διαδήλωσαν με αίτημα την ελευθερία, σύμφωνα με ακτιβιστές που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι ανέφεραν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιείται από το Μάρτιο οπότε και άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα.

Πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις στη συριακή αντιπολίτευση

Ads

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες θέλουν τις ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις στη συριακή αντιπολίτευση να διατηρήσει το διάλογο με το καθεστώς, στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου «οδικού χάρτη» μεταρρυθμίσεων που -δεν- θα περιλαμβάνει την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας από την εξουσία. Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian επικαλείται πηγές της συριακής αντιπολίτευσης που αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνουν «διακριτικά» τη συζήτηση επί ενός εγγράφου, που κυκλοφόρησε σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της Συρίας συνάντηση στελεχών της αντιπολίτευσης που έλαβε χώρα τη Δευτέρα. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της αρνείται ότι στηρίζει το επίμαχο έγγραφο, βάσει του οποίου ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα επιβλέψει μία «ασφαλή και ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία της κοινωνίας των πολιτών».

Ο «οδικός χάρτης» καλεί σε αυστηρό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, διάλυση των συμμοριών «σαμπίχα» που κατηγορούνται για ωμότητες, νομιμοποίηση του δικαιώματος σε ειρηνικές διαδηλώσεις, εκτεταμένες ελευθερίες του Τύπου και διορισμό μίας μεταβατικής Εθνοσυνέλευσης.Το έγγραφο, που αριθμεί 3.000 σελίδες και είναι όπως επισημαίνει ο Guardian πολύ προσεκτικά διατυπωμένο, απαιτεί μία «σαφή και καθαρή απολογία» και ανάληψη ευθύνης για την παρεμπόδιση οργανισμών και πολιτών να διαδηλώσουν, καθώς και αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων.Το έγγραφο ζητεί επίσης να υπόκειται το κυβερνών Μπάαθ σε νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα -παρόλο που θα προέρχονται από το Μπάαθ τα 30 από τα 100 μέλη της προτεινόμενης μεταβατικής Εθνοσυνέλευσης. Τα υπόλοιπα μέλη θα διοριστούν από τον πρόεδρο σε διαβούλευση με τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει κάνει κάνει δημόσια αναφορά σε ορισμένες από τις προαναφερθείσες αλλαγές, γεγονός που εκλαμβάνεται από κάποιες πλευρές ότι είναι τουλάχιστον εν μέρει διαθέσιμος να ακολουθήσει ορισμένες από τις εισηγήσεις του εγγράφου.